Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е

...
Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е
Коментари Харесай

Розовият кралски диамант Мазарен излиза на търг 130 години по-късно

Розовият елмаз Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е принадлежал на френската монархия ще бъде препоръчан на обичайните ноемврийски продажби на бижута от висок клас в Женева, заяви " Кристис " в сряда.


„ Легендарния розов елмаз от 19 карата е неповторим очевидец на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с " краля - слънце " Луи XIV ", изясни президентът на „ Кристис ” за Европа и Азия Франсоа Кюриел в свое изказване.

За първи път диамантът е разказан в листата измежду благосъстоянията на кардинал Мадзарини, италиански посланик и политик, който ръководи във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен. Преди да почине през 1661 година кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV дружно с други свои известни диаманти.

След това розовият елмаз остава за 225 години измежду бижутата на короната, в това число и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени. По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон декор Дервие. В момента е благосъстоятелност на частен колекционер, чието име не се разкрива.

Камъкът, който идва от мините на Голконда в южната част на Индия, ще бъде препоръчан за продажба на търг на 14 ноември в Женева. Цената му се чака да варира сред 6 милиона и 9 милиона $ (от 5,1 до 7,7 милиона евро), съгласно прогнозите на „ Кристис ”.

" Голяма чест е да го представим на пазара, защото той е бил продаден на търг преди 130 години ", сподели Раул Кадахия - шеф на отдела за бижута в „ Кристис ”. И едвам за повторно розовият елмаз е за продажба след известния търг на кралските бижута през 1887 година.

През 1870 година, когато пада Втората империя, императрица Йожени последва брачна половинка си Наполеон в заточение в Англия, оставяйки в Париж по-голямата част от своите бижута. Седемнадесет години по-късно, през 1887, френското държавно управление продава предмети, принадлежали на короната на Франция и продава на търг, в това число скъпоценни камъни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР