Розопроизводителите поискаха субсидии за всеки набран и реализиран килограм розов

...
Розопроизводителите поискаха субсидии за всеки набран и реализиран килограм розов
Коментари Харесай

Розопроизводителите поискаха субсидии за продадени количества розов цвят

Розопроизводителите желаеха дотации за всеки набран и осъществен кг розов цвят. В момента браншът получава обичайните дотации за култивиране на земята, така наречен директни заплащания. Производителите на розов цвят упорстват още да бъдат освободени от данък на горивата на фона на рецесията, както и за благоприятни условия за подписване на многодневни трудови контракти за заетите в розопроизводството. Това стана ясно от обща среща на Националната асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), съдружие “Българска розова долина”, асоциация “Биопродукти”, “Професионалната асоциация на розопроизводителите в България”, Института по розата и етеричномаслените култури, както и някои от най-големите розопреработватели в страната.

Браншът счита, че дотациите за създадени и продадени количества, така наречен обвързана поддръжка ще подсигурява, че публичният запас се влага в работещите стопанства, които основават действителна икономическа стойност, " вместо да " потъва " на база площта на насаждения, които постоянно се оказват неглижирани с години ".

Държавата да дефинира за розопроизводството статут на стратегически за страната ни бранш, настояха още производителите. “Тази среща е значима стъпка за развиването на бранша, тъй като сподели, че имаме предпочитание и опция да работим дружно, да се обединим и да защитим пред страната общите ползи на розопроизводителите и преработвателите. Това е пътят за резистентен напредък “, разяснява инж. Веселин Ганчев от БНАЕМПК, който бе и хазаин на работната група.

Сред най-дискутираните тематики на срещата беше използването на препарати и торове при развъждането на розите, което въздейства сензитивно на размерите рандеман и на качеството на розовото масло.

Христо Николов пое ангажимент от името на „ Професионалната асоциация на розопроизводителите в България “, взаимно а Аграрния университет и Института по розата и етеричномаслените култури да разработят стратегия за обработка на насажденията. Организациите показаха, че имат потребност от поддръжката на Министерство на земеделието и храните при провеждането на анализите на препаратите, както и за одобряване на програмата, след което ще бъде извършена осведомителна акция измежду розопроизводителите.

В навечерието на идния розобер, браншовиците се ангажираха да вземат участие интензивно в контрола на противозаконните пунктове за изкупуване на розов цвят, които ощетяват изрядните български розопроизводители и преработватели, както и българската страна, като подават сигнали по време на акцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР