Розопроизводители обявиха, че няма да събират розов цвят през тази

...
Розопроизводители обявиха, че няма да събират розов цвят през тази
Коментари Харесай

Протестиращи производители унищожиха полета с маслодайна роза

Розопроизводители оповестиха, че няма да събират розов цвят през тази година и ще прибегнат до заличаване на дългогодишни полета с маслодайна роза. Цените, които са оповестени към този миг, са за към 1,60лв. за кг набран розов цвят, което съгласно производителите ги изправя пред банкрути. Те нямат опция нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със признака на България маслодайната роза " Дамасцена ". Розата вирее най-добре у нас – това е повода този артикул да е толкоз безценен, само че е доста сложен за поддържане, съобщи

Розопроизводители обаче разясниха, че цената, която тази година ще бъде дадена, е унищожителна, защото берачите ще получат по към лев. Затова те взеха решение да унищожат полетата с маслодайна роза.

„ Причините за това са доста, само че ще посочи една – тази година бяхме оценени на 1,60 лева Този артикул, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лева През 2020 година бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лева значи, че нашият знак коства 20 млн. лева Това, което направихме – взехме решение тази година да не влизаме в казана”, изясни Венелин Величков, който акцентира, че производителите няма да излизат на митинги, а ще изразят недоволството си по този метод.

Според хората от 4 години цената на маслодайната роза пада, а през тази година е достигнала „ унищожителна”, съгласно производителите, цена.

„ От Института по етерично-маслени култури преди месец оповестиха, че директните разноски за производството на кг розов цвят е 2,04 лева Сами може да извършите сметката, че продажна цена от 1,60 лева е на загуба. Не включвам непреките разноски и машините, част от които са закупени на кредити”, добави Величков.

От служебното държавно управление обявиха при питане, че прекомерно дребното време, с което разполагат, няма да даде нужната реакция, само че са отворени за разговор. В идните дни те ще беседват с розопроизводителите, с цел да бъде избавена акцията за извличане на розов цвят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР