Рози, шоколад, ягоди, плюшени мечета и романтика – това е

...
Рози, шоколад, ягоди, плюшени мечета и романтика – това е
Коментари Харесай

Сладък 14 февруари и за пациентите със захарен диабет

Рози, шоколад, ягоди, плюшени мечета и романтика – това е идният 14 февруари, на който честваме Трифон Зарезан и Деня на влюбените. Има безчет предписания за греховно сладки изкушения, в които неизменима съставна част е кристалната бяла захар.

Но може ли тя да се избегне и с какво да я заместят пациентите със захарен диабет изяснява доктор Станимира Станчева-Василева, шеф на Отделението по Ендокринология в УМБАЛ – Пловдив.

Ето нейните разновидности за подмяна на захарта с естествени здравословни други възможности. Те няма да се отразят на вкусовите качества на готовия артикул, само че с помощта на които и пациентите със ЗД ще могат без скрупули на съвестта да се потопят в сладката част на празника. Продуктите са налични на всички места в комерсиалната мрежа, както и в профилираните магазини за диетични, диабетични и здравословни храни:

Стевията е естествен подсладител, придобит от листата на растението стевия, има 15 пъти по-висока наслада от кристалната бяла захар, не съдържа калории, има нулев гликемичен показател, има антиоксидантни свойства, безвреден е за приложимост, предлага се под формата на сухи листа, прахуляк, кристали, течен алкохолен или безалкохолен извлек, а вкусовите му качества са близки до тези на захарта, с леко горчив послевкус.

Еритролът е натурален подсладител, получен при ферментацията на нишесте от царевица /тапиока/, естествено се съдържа в някои плодове /круши, грозде, диня/ и гъби, захарността му е 60-80 % от тази на захарта /малко по-малко сладостен от бялата захар/, на практика лишен от калории /0,2 ккал за 1 гр. еритрол/, невисок гликемичен показател, има антиоксидантни свойства, безвреден е за приложимост, усетът му е неутрален-няма собствен личен усет, разрешава термична обработка, предлага се под формата на прахуляк.

Сироп от агаве – добива се от сърцевината на многогодишно безстъблено растение, сходно на кактус с идентичното име, има високо наличие на фруктоза, по-сладък и по-малко гъст е от меда, невисок гликемичен показател /4 пъти по-нисък по отношение на бялата захар/, два пъти по-малко калоричен е от елементарната захар, има диуретично, аналгетично, антипиретично, отхрачващо, противовъзпалително и дезинфектиращо деяние, с безпристрастен тънък усет е, бързо се усвоява от организма, влиза в състава на шейкове, тонизиращи питиета, кексове, сладкиши и печива.

В допълнение доктор Станчева-Василева напомни следната значима информация: 100 гр. бяла кристална захар са еквивалентни на 3,3 гр. стевия на прахуляк, на 100 гр. еритрол на прахуляк, или на 2 с.л. сок от агаве. Пожелаваме ви триумф в кулинарните инициативи, а на тези, които честват Трифон Зарезан споделяме „ Наздраве! “, сподели началникът на отделението в „ УМБАЛ-Пловдив “.

Тя съобщи, че с сътрудниците от екипа й са разполагаем за съвещания на тел: 032/906-187.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР