Розеолата, известна още като шеста болест, екзантема субитум или бебешка

...
Розеолата, известна още като шеста болест, екзантема субитум или бебешка
Коментари Харесай

Розеола - бебешката шарка


Розеолата, известна още като шеста болест , екзантема субитум или бебешка шарка, е постоянно срещано заболяване в кърмаческа и ранна детска възраст. Причинява се от вирус – Херпес-вирус вид 6 (HHV-6) и Херпес-вирус вид 7 (HHV-7). Тя се популяризира елементарно то човек на човек по въздушно-капков път. Среща се целогодишно и визира най-често бебета сред 9 и 12 месечна възраст .

Какви са признаците?

След инкубационния интервал, който възлиза на 5 до 15 дни, се появяват първите признаци. Детето ненадейно покачва температура , която нормално е над 39,4оС. Фебрилитетът се задържа нормално 3 дни (рядко 5-7 дни). Оттам идва и другото наименования на болестта – тридневна тресчица . През този интервал детето може да е по-раздразнитено, да отхвърля да се храни. Понякога са налице още хрема с блудкав секрет, лека кашлица, възпалено гърло, увеличени шийни лимфни възли

Трайното намаление на температурата е съпроводено в поява на обрива . Той обгръща нормално шията и тялото, а от време на време лицето и крайниците. Обривните единици за дребни, червеникави, леко надигнати над кожата. Те се задържат от няколко часа до няколко дни, не сърбят и изчезват без да оставят белези или депигментирани сектори.

Опасно ли е?

Само по себе си розеолата не е рисково заболяване. То се самоограничава за няколко дни, като не е належащо осъществяване на характерно лекуване. Съществува обаче нараснал риск от развиване на фебрилен спазъм по време на етапа на високата телесна температура. Това затруднение се следи при 5-35% от децата, болни от тридневна тресчица.

Въпреки, че на пръв взор фебрилният спазъм е доста стресиращ за родителите, в множеството случаи не се следят трайни последици за нервната система. Рядко се постанова осъществяване на характерно лекуване и банкет на антиконвулсанти.

Заразно ли е?

Розеолата е заразна по време на фебрилната фаза . След появяването на обрива детето към този момент не е заразно. Инфекцията се популяризира при кихане, кашляне, говорене. Тогава вирусните частици се отделят в околната среда в състава на дребни капчици. Те непосредствено се вдишват от близките или попадат върху предмети и повръхности. Докосвайки ги, детето ги придвижва до устата и носа си, като по този метод вирусните частици попадат в дихателните пътища.

Как да предпазим детето?

Няма ваксина или характерна профилактика против болестта. Счита се, че след преболедуване се развива дълготраен имунитет, като рядко се следи реинфекция. Най-добрият метод за предотвратяване е отбягване на контактите с заболели. Препоръчва се постоянно миене на ръцете и потребление на дезинфектант.

Свързани публикации.. Тридневна тресчица, розеола, шеста болест - доста имена, една болест 0 Фебрилен спазъм - какво да вършим? 0 Дехидратация при детето - какво да вършим? 0

Каква е диагнозата и лекуването?

В началото на болестта, когато е налице само нарасналата телесна температура, диагнозата е по-трудна и несигурна. Възможно е да се неложи осъществяване на проучвания на кръв и урина, с цел да се откри точната причина за фебрилитета.

При розеолата не се организира характерно лекуване, ориентирано против вируса. Предписва се симптоматично – такова, което облекчава недоволствата, като нараснала температура. Препоръчва се предоставяне на ибупрофен или парацетамол при температура над 38.5оС, а при анамнеза за фебрилен спазъм или при фамилна обремененост за подобен – и при по-ниска температура.

Поради покачвания риск от дехидратация на детето по време на фебрилната фаза, се предлага предоставяне на огромно количество течности, както и електролитни разтвори. Ако кърмите детето, слагайте го по-често на гърда. Не се предлага предоставяне на антибиотици, защото те не повлияват вирусната зараза.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Обадете се на лекуващия доктор, в случай че детето стане по-отпуснато, не приема течности, демонстрира признаци на дехидратация. Ако детето получи фебрилен спазъм, неотложно потърсете здравна помощ. 3660
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР