Розалина ЕвдокимоваТоку-що стартира едно изключително събитие, което е с крайна

...
Розалина ЕвдокимоваТоку-що стартира едно изключително събитие, което е с крайна
Коментари Харесай

Самарското знаме ще се развее на Северния полюс

Розалина Евдокимова

Току-що започва едно извънредно събитие, което е с последна цел Северния полюс. Копие на Самарското знаме, харизано на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 година, за първи път ще бъде развято на Северния полюс. То е на борда на новия атомен ледоразбивач "50 години Победа ", заяви за Съюз на българските журналисти журналистът Иля Виноградов, член на организационния комитет на културния план "Славянски ход Мурманск - Балканите ". Началото на паметния автобус беше поставено на 20 юли. Походът е отдаден на 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго.
Самарското знаме ще бъде развято на Северния полюс от капитана на ледоразбивача Олег Шчепин и виновния секретар на Мурманската социална организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова. "Самарското знаме е знак на единението на славянските нации - споделя Чистоногова. - Тази година означаваме 140-годишнината от Освобождението на България, за което Русия изигра основната роля, като завинаги свърза нашите страни във възел на другарството. "
За първи път Славянски ход беше проведен по маршрута Мурманск - Черна гора през 1997 година и бе продължение на самодейността на Мурманск да се възроди отбелязването в Русия на Деня на славянската книжовност и просвета. За първи път това се случи през 1986 година, а от 2001-а се трансформира в общодържавен празник. Във връзка с това България подари на Мурманск особено направено тъкмо копие на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, носеща тяхното име.
През тази година Славянският ход ще се състои от 17 август до 7 септември. В него ще вземат присъединяване съветски писатели, публични дейци, публицисти, като на рейсове те ще преминат по маршрута Мурманск - Велики Новгород - Москва - Минск - градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора. Участниците ще се срещнат със свои съидейници и ще вземат участие в културно-патриотични акции. У нас участниците в Славянския ход ще са от 24 до 29 август и ще посетят София, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив. Целта е да се открият другарски и културни връзки, както и обединяване на духовните и патриотични сили в Русия и другите славянски страни.
Първото копие на Самарското знаме става публично знаме на Славянския ход, който е проведен през 1997 година с маршрут Мурманск - Черна гора. То е направено от учениците на 46-о учебно заведение в Мурманск. Има и второ копие, което е знаме на настоящето издание на Славянския ход и е направено от художниците при Мурманския регионален Дворец на културата и творчеството "С. М. Киров ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР