Ройтерс обобщава какви са законите за притежаване на оръжие в

...
Ройтерс обобщава какви са законите за притежаване на оръжие в
Коментари Харесай

В Сърбия има утвърдена култура на притежаване на оръжие. Какво казват законите?

Ройтерс обобщава какви са законите за владение на оръжие в страната, предава Българска телеграфна агенция.

 

Западните Балкани са залети със стотици хиляди противозаконни оръжия след войните през 90-те години на предишния век в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово, където сърбите водиха война с други етнически групи, съставящи по това време Социалистическа федеративна република Югославия.

 

Тогавашните сръбски управляващи насърчаваха националистическата политика и използваха медиите, с цел да показват военни нарушители и фигури от подземния свят като герои и бранители на сръбската територия, отбелязва Ройтерс. Десетки хора бяха убити в престрелки в мафиотски жанр през 90-те години.

 

Десетки хиляди противозаконни огнестрелни оръжия бяха предадени или регистрирани в интервала на прошка. Сърбия обаче към момента се подрежда на трето място след Съединени американски щати и Йемен със приблизително 39 огнестрелни оръжия на 100 индивида, дружно с  Черна гора, която също бе част от някогашна Югославия, съгласно изследване на „ Small Arms Survey “ от 2018 година

Ловът е необятно публикуван в Сърбия като 78 000 индивида имат разрешителни  за ловно оръжие от общо 6,6 милиона население. Много хора имат оръжие в домовете си генерации наред.

 

Масовите стрелби въпреки всичко се случват относително рядко.

 

Лица над 18 години могат да имат огнестрелно оръжие единствено с разрешение, издадено след подробна полицейска инспекция. Наличието на здравно уверение също е наложително и би трябвало да се възобновява на всеки пет години.

Законните притежатели на огнестрелно оръжие не би трябвало да имат престъпно досие, душевен разстройства, да използват алкохол или противозаконни субстанции, огнестрелното оръжие би трябвало да бъде съхранявано заключено в специфичен долап за оръжие. Оръжието може да бъде иззето от притежателя, в случай че бъде решено, че той не се отнася задоволително отговорно към него.

 

Притежателите на оръжие са задължени да преминат обучителен курс и да отговорят на въпросник върху закона за владеене на оръжие.

 

Разрешителното за владеене на огнестрелно оръжие не е позволение за носене на оръжието на всички места отвън дома. Трудно е да се получи позволение за носене на оръжие.

 

В най-смъртоносната престрелка в Сърбия след 90-те години Любиша Богданович умъртви 14 индивида в село Велика Иванца, Централна Сърбия, през 2013 година преди да се самоубие.

 

Никола Радосавлевич умъртви девет души и рани петима в село Ябуковац, Източна Сърбия, на 27 юли 2007 година Той е настанен в институция за психологично заболели.

 

Раде Сефер умъртви шестима посетители на сватбата на сина си в град Сента в Северна Сърбия през 2015 година и е погубен на място от различен човек със стол. Една година по-късно, Синиша Златич умъртви петима души с автомат в кафене в град Зитисте, Северна Сърбия, преди да бъде задържан и наказан.

 

Всички тези причинители са били възрастни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР