Роснефт изпитва все по-големи затруднения с доставките на петрол за

...
Роснефт изпитва все по-големи затруднения с доставките на петрол за
Коментари Харесай

Индия срива бизнеса на Русия с петрол

" Роснефт " изпитва все по-големи усложнения с доставките на нефт за Индия, която усили десетократно покупките и се трансформира във втория по величина вносител на съветски барели от началото на войната. Според Reuters, базирайки се на търговци и корабни статистики, индийските рафинерии са спрели покупките на нефт от Сокол, създаден на Сахалин, откакто Съединени американски щати постановиха наказания против притежателите на танкери, пренасящи съветски барели макар глобите.
 
" Сахалин-1 ", дъщерно сдружение на съветската " Роснефт ", е насила да съхранява нефт " Sokol " в морски танкери в очакване на купувачите, а до края на януари размерът " затънал " на корабите към този момент е надхвърлил 10 милиона барела. 14 танкера, в това число три супертанкера VLCC, способни да транспортират до 2 милиона барела нефт, са превърнати в " плаващи складови уреди ".
 
 Супер танкер за транспорт на петрол Супер танкер за транспорт на петрол Източник: GLOBAL LOOK PRESS
Общият размер на петрола от " Sokol ", насъбран без покупател, към този момент надвишава месечното равнище на произвеждане на първични материали в плана " Сахалин-1 ", чийто потенциал е 220 хиляди барела дневно. Според двама търговци проблемите с продажбата на класа могат да се отразят отрицателно на производството на нефт в плана.
 
Вместо съветски нефт, Indian Oil Corp усилва покупките на барели от Близкия изток, настояват източници на Ройтерс. А размерът на доставките от Руската федерация за Индия бързо спада: през декември те възлизаха единствено на 1,5 милиона барела дневно, макар че през май доближиха 2,15 милиона.
 
На фона на глобите на Съединени американски щати против " сенчестия флот ", който Кремъл е събрал за превозване на нефт в заобикаляне на глобите, " Роснефт " има проблеми с заплащанията.
 
Дъщерно сдружение на най-голямата съветска петролна компания не съумя да открие сметка в Обединените арабски емирства, с цел да могат индийските клиенти да заплащат в дирхами. Плащането в юани, за което съветските петролни компании упорстват от предходната година, не устройва индийската страна.
 
 Роснефт Роснефт Източник: Роснефт
А заплащането в рупии се оказа недопустимо за Русия: Индия не доставя противоположния поток от артикули, за които индийската валута би могла да бъде изразходвана за Руската федерация, и вследствие на това в индийските банки се натрупват рупии. Източници на Ройтерс оцениха спряната сума на 40 милиарда $, макар че държавното управление и Централната банка на Руската федерация настояват, че размерът е по-малък.
 
Петролът, който Индия отхвърли, може да бъде платен от Китай, обявиха търговци пред организацията. Според тях две китайски недържавни рафинерии неотдавна са закупили партиди " Sokol " на цени от към минус 4 $ за барел по отношение на котировките на " Brent ".
 
" Те безусловно сграбчиха товара, които индийските (купувачи, бел. ред.) не могат да вземат. Затова цените бяха положителни ", сподели един от източниците и добави, че цената на " Sokol " се е доближила до оценките на " Urals ", до момента в който качеството на " Sokol " е доста по-високо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР