Роскосмос оповести, че полетът на ракетата е бил успешен и

...
Роскосмос оповести, че полетът на ракетата е бил успешен и
Коментари Харесай

Многострадалният руски спътник Меридиан-М най-после излетя вчера, мисията – на крачка от авария

Роскосмос оповести, че полетът на ракетата е бил сполучлив и че спътникът е бил изведен в целева орбита. По-късно обаче се оказа, че съветската галактическа организация е премълчала за особеност, която е могла да докара до цялостна злополука.

Първоначално съветските медии оповестиха въз основата на свои изявленията с анонимни източници в ракетно-космическия бранш, че третата степен се е изключила по-рано от предстоящото и че въвеждането на спътника в орбита е станало единствено с помощта на спомагателната работа на ускорителния блок “Фрегат ”. Причината за това отклоняване от работата на третата степен е била незадоволително зареждане с гориво.

По-късно обаче РИА Новости оповести, че не е имало претупване на работата на стартовата площадка и ракетата е била напълнена с гориво по проект. И до момента в който фактически е сработила сигнализацията за дефицит на гориво, което е довело до преждевременното изключване, повода е била в програмното поръчителство. 

Всичко това демонстрира, че даже и съветските ракети “Союз ” не са застраховани от неточности в програмния код. Хубаво е да го имаме поради отсега нататък – изключително знаейки, че от месец април нататък космонавтите ще бъдат изстрелвани с ракети от серията “Союз 2 ” като тази, която хвърча през вчерашния ден – а те са осъвременени и цифровизирани за разлика от предходните аналогови “Союз-ФГ ”. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР