Роскосмос ни информира, че днес, на 9-ти юли, ракетата “Протон-М

...
Роскосмос ни информира, че днес, на 9-ти юли, ракетата “Протон-М
Коментари Харесай

Втори опит: ракетата Протон-М е отново на стартовата площадка, за да изведе в космоса руския телескоп Спектр-РГ

Роскосмос ни осведоми, че през днешния ден, на 9-ти юли, ракетата “Протон-М ” с ускорителен блок “ДМ-03 ” и галактическия телескоп “Спектр-РГ ” бе изведена още веднъж на стартовата площадка. Сега полетът е плануван за 12-ти юли в 15:31 ч. българско време.

Напомням на читателите, че стартът трябваше да е реалност още на 21-ви юни, само че при подготовката техниците откриха щета в един от акумулаторите. Поради това се наложи ракетата-носител да бъде върната назад в хангара, с цел да могат да се извършат ремонтните действия.

“Спектр-РГ ” е съветски галактически телескоп с немско присъединяване. Той е правоприемник на руските обсерватории “Астрон ” и “Гранат ”. Ако бъде изстрелян сполучливо, ще се нарежда в точката на Лагранж L2 на системата Слънце-Земя. С това Русия може да пожъне първия си космичен триумф след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Макар че преди 1991-ва година руските инженери са изпращали голям брой задачи до Луната, Венера и Марс, в никакъв случай до момента съветски уред не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. Така че това се обрисува да е първото сериозно междупланетно достижение на постсъветска Русия. 

Фотография от повторното извеждане на ракетата “Протон-М ” с блок “ДМ-03 ” и галактическия телескоп “Спектр-РГ ”. Снимка: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР