Росен Плевнелиев Преходът в България още не е приключил, защото

...
Росен Плевнелиев Преходът в България още не е приключил, защото
Коментари Харесай

Плевнелиев: Още не сме сложили социализма в музея


Росен Плевнелиев

Преходът в България още не е завършил, тъй като обществото към момента е разграничено за равносметката от социализма. Това излиза наяве от тирада на експрезидента Росен Плевнелиев пред участниците на втората годишна среща на " Милениум клуб България ", чиято тематика бе " Краят на прехода ".

" Много желая преходът да свърши и да реализираме единодушие в обществото, че това е по този начин ", съобщи президентът в интервала 2012 година - 2017 година

" За да свърши преходът обаче, би трябвало по този начин да напишем историята, че тя да остане за идващите генерации и да гледаме напред, в 21 век, по различен метод. Днес в обществото има разделяне, което не е преодоляно. Много българи имат вяра, че по време на социализма е било несъмнено, умерено, а други считат, че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери и т. н. ", сподели Плевнелиев.

Истината няма да излезе, до момента в който не се обработят досиетата

По думите му " доста някогашни социалистически страни сложиха социализма в музея, само че ние и това не направихме ".

" Помогнете вие, младите, с цел да обединим обществото и да създадем един музей на 20 век, в който да разкажем истината такава, каквато е била. Водих борба по време на моя мандат досиетата да отидат там, където би трябвало да бъдат. Докато досиетата не са обработени, не можем да знаем цялата истина. 10 800 души са сега някогашните сътрудници на някогашната Държавна сигурност, които работят в институциите в България. Ето, закупувам си книга за 100-те най-значими персони на България и на корицата е Тодор Живков ", добави експрезидентът.

Румен Радев не се интересува от " Стратегията 2030 "

Той разви концепцията си за обединяване към национална тактика с небосвод 2030 година, в която задачите да бъдат " да изкореним бедността, да развиваме нововъведения, да има правдивост и права за всеки ". " България би трябвало да построи своята Стратегия 2030 в унисон с европейските условия, с цел да има небосвод за всеки в родината и по света ", добави Росен Плевнелиев.
В тази връзка той разкритикува наследника си на поста Румен Радев за това, че въобще не се изнтересувал от тематиката.

Да не харизваме България на казахските степи

Той прикани за съвременен национализъм и евроатлантически полезности.
" Днес от време на време си мисля, че най-трудното и най-тежкото следва, тъй като виждам шестващите шовинизъм и популизъм. Трябва да бъдем равни с другите, а не да робуваме на една или друга велика мощ. Голяма част от българските националисти размахват непознато, а не българско знаме, приказват за шовинизъм, а не за национализъм ", разяснява Плевнелиев.
" Ако всеки един от нас е родолюбец, а не националист, пази завета на дедите ни, на революционерите, на будителите ни, на тези, които ни споделиха да създадем чиста и свята република, която още не сме основали, да бъдем равни с европейците, а не да харизваме българската държавност на казахските степи”, прикани Плевнелиев.
Той поздрави членовете на " Милениум клуб " и ги прикани да бъдат " на всички континенти, а не на три морета ". " Защото постоянно, когато приказваме за три морета, пропущаме 21 век, съвремието, и не би трябвало да робувате на остарели канони, добре е да ги оставим в предишното ", сподели експрезидентът и даде образец с дребната страна Сингапур.

Не е напредък, когато се строят бариери и граници

" Познавам съвсем всички международни водачи, приказвал съм с тях, задавал съм им въпроси, слушал съм отговорите им и от ден на ден се трежова, че липсва груповото чувство за теоретичен урок от историята на световно равнище. Все повече и повече се тормозя, че даже и най-големите, и най-мощните, и най-силните, и най-богатите, може би, нямат проект за това накъде сме тръгнали и по какъв начин да се поучим от уроците на историята ", акцентира Плевнелиев.

" Не смятам, че е напредък тогава, когато президентът на Съединени американски щати заявява, че не мирът е преди всичко, а личните тясно национални ползи на САЩ”, сподели Плевнелиев. И не смята, че е напредък, когато се строят бариери и граници. Не е напредък, когато се разрушават, а не се надграждат разпоредбите на интернационалния правов ред, добави експрезидентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР