Росен Карадимов: Материално-техническо осигуряване на вота върви нормалноЧаст от ниската

...
Росен Карадимов: Материално-техническо осигуряване на вота върви нормалноЧаст от ниската
Коментари Харесай

Росен Карадимов: Материално-техническо осигуряване на вота върви нормално

Росен Карадимов: Материално-техническо обезпечаване на вота върви обикновено
Част от ниската изборна интензивност се дължи и на известни съмнения в прозрачността на изборния развой. С това не желая да кажа, че показвам каквото и да било подозрение за ограниченията, които са предприемани досега, само че желаеме тяхното надграждане и уплътняване.
Това сподели служебният министър на нововъведенията и растежа доцент Росен Карадимов
на брифинг за медиите след работна среща в София с регионални шефове.
В качеството си на координатор по осъществяването на посочените действия,
избран с решение на Министерския съвет, министър Карадимов ще беседва с регионалните шефове от Югозападния регион и шефовете на териториалните звена на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО)
в административните центрове на съответните области.
Абсолютно сме в периоди, целият развой върви обикновено по отношение на уговорките на държавното управление за материално-техническо застраховане на идните парламентарни избори,каза той.
Министър Карадимов акцентира, че изборният развой се управлява от Централната
изборна комисия (ЦИК), а държавното управление би трябвало да обезпечи материално-техническото обезпечаване на изборите. Затова са директно ангажирани Министерство на вътрешните работи с обезпечаване на вътрешния ред, спокойствието и защитата,
Министерство на външните работи (МВнР)
във връзка с изборния развой в чужбина, Министерство на правораздаването във връзка с обезпечаването на гласуването в местата за отнемане от независимост, Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и ГРАО и Министерството на електронното ръководство, уточни той.
Министър Карадимов акцентира, че взаимоотношенията с ЦИК в
този избирателен развой са извънредно положителни. Той напомни, че държавното управление е инициирало спомагателни ограничения, които да подсигуряват прозрачността на вота.
Имаме подготвеност за цялостна поддръжка за всички ограничения, които обезпечават прозрачността на изборния развой и доверието на жителите, сподели Карадимов.
Той напомни и за основаното през вчерашния ден Национално междуведомствено звено по отношение на провеждането на 27 октомври 2024 година на предварителните избори за 51-во Народно заседание със заповед на изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
и ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев.
По отношение на изборните описи и така наречен „ мъртви души “ Карадимов уточни, че е проблем на законодателно решение. Този проблем няма по какъв начин да бъде решен от ГРАО, от държавното управление. Иска се воля и смяна на закон, който е напълно в прерогативите на Народно събрание, изясни той.
Попитан дали има рекомендации оферти, Карадимов съобщи,
че персонално не може да има. Това е въпрос на законодателен развой. Днес е последният работен ден на Народното събрание, явно е, че този развой няма по какъв начин да бъде отрегулиран, уточни той. По думите му казусът датира от доста години, само че желае доста сериозен спор
и не е в пълномощията на Министерския съвет.
Той означи, че Изборният кодекс постоянно е бил проблематичен терен. Той се обърна към медиите и прикани да питат представителите в идващия парламент по кое време този проблем ще бъде решен.
В София всичко върви обикновено, гарантиран е изборният развой, сподели регионалният шеф на София Стефан Арсов, написа Българска телеграфна агенция.
Към момента всичко, което е към регионалния шеф е спазено и в период, сподели Силвия Арнаутска, регионален шеф на София – област.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР