"Росатом" потвърди желанието си за участие в реализацията на проекта

"Росатом" потвърди желанието си за участие в реализацията на проекта ...

Ще го бъде ли АЕЦ "Белене"? Търсим инвеститор, не строител.


"Росатом" потвърди желанието си за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", съобщи по-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод процедурата за избор на компания, която да реализира мегапроекта.

Тя изтъкна, че е убедена, че ЕК не би реагирала, ако руската компания спечели проекта, каквито предположения вече има. Още по тематаПотвърдено: "Росатом" иска да строи АЕЦ "Белене"14 авг 2019 10:36281Бъдещето на АЕЦ "Белене" - да има ли централа, да няма ли?13 авг 2019 20:4220Борисов: Водим политика, гарантираща енергийната сигурност 12 авг 2019 15:4968"Много фирми ще изявят желание да строят АЕЦ "Белене". Затова не съм изненадан, че "Росатом" също иска да го направи. Въпросът обаче е, че не се търси строител, търси се инвеститор. Съмнявам се, че от българска страна ще може да се намери такъв", отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Владимир Каролев.

По думите му пречка за това се явявали условията, които държавата ни поставя.

"Ако не се промени изискването да има държавни гаранции, АЕЦ "Белене" няма да има. Не е важно какво България иска, важно е дали ще се намери кой да вложи необходимите средства за изграждането на централата", коментира още Каролев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът подчерта също, че ако страната ни направи крачка назад, то вероятно ще се наложи конкурсът да се проведе наново.
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg