Росатом е получил в края на август разрешение да строи

...
Росатом е получил в края на август разрешение да строи
Коментари Харесай

"Росатом" получи разрешение да строи втори реактор в Турция

Росатом " е получил в края на август позволение да строи втори реактор в първата турска нуклеарна централа, заяви Кирил Комаров, зам-.директор на съветския холдинг, представен от " Ройтерс ".

Вече е в градеж първият от четирите нуклеарни блока в Аккую на средиземноморския бряг. Компанията извършва един от най-големите нуклеарни планове в света, с който Турция ще се причисли към страните с нуклеарна сила.

Първоначалната оценка за АЕЦ " Аккую " е 20 милиарда $ и президентът Реджеп Тайип Ердоган желае тя да проработи за 100-годишнината на турската република през 2023 година

Съгласно контракта " Росатом " разполага със 7 години за издграждането на всеки от реакторите от момента на приемане на всичк инужни лицензи и разрешителни. Комаров изяснява пред " Ройтерс ", че това значи централата да проработи през 2025 година, само че " с турското държавно управление споделяме доста амбициозна цел да я предадем през 2023 година Според него най-бързото строителство до момента са реализирали в Тайван - 6 години след приемането на разрешителните.

От април 2018 година, когато получи разрешителното за първия реактор, до момента " Росатом " наближава края на строителството н афундамента на блока. Подготвена е цялата площадка за централата, както и пристанището за доставка на изключително огромните съставни елементи.

По план в Аккую би трябвало да има четири реактора ВВЕР с обща мощ 4.8 гигавата, които да задоволяват 6-7% от потребностите на страната от електричество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР