Ромски емигрант, живеещ от години в Нидерландия, организира дарителска акция,

...
Ромски емигрант, живеещ от години в Нидерландия, организира дарителска акция,
Коментари Харесай

Ромски емигрант направи дарителска акция за бедни българи

Ромски бежанец, живеещ от години в Нидерландия, провежда дарителска акция, с която бяха подкрепени небогати българи. Янко Янков не за първи път прави положителни каузи, за доста от които сме писали. Този път е решил да помогне на етнически българи, с цел да отвърне на положителното с положително.

Янко Янков е роден в Пазарджик, като до 21-годишна възраст живее в ромската махала, която и до през днешния ден назовава " гетото ". Съвсем млад емигрира в Нидерландия, където бързо съумява да се наложи с трудолюбието си, а през днешния ден към този момент има лична компания за строителни услуги, а фамилията му се радва на почитание. За него е традиция да оказва помощ преди празници на небогати, само че ето за какво този път е избрал това да са етнически българи.

" Преди години си купихме къща в центъра на град Ветрен и със брачната половинка и децата доста харесахме градчето - споделя Янков. - Допаднахме си и с хората. Българите ни одобриха като свои и в никакъв случай не са показвали някакво друго отношение, никакво неуважение. Напротив - общителни са, учтиви са, почитат ни и ние сме очаровани от това. То демонстрира, че в случай че човек е честен и живее по разпоредбите, както ние със фамилията ми, близките го одобряват и почитат, без значение от произхода му. Във Ветрен няма разделяне на роми и българи. "
Така ромският бизнесмен взема решение, че на собствен ред би трябвало да направи положително на ветренци и да им засвидетелства почитание. Сам провежда дарителска акция в Нидерландия измежду свои близки, сътрудници и познати. Успява да събере 800 евро. Изпраща ги на кмета на Ветрен Радослав Лютаков и му заръчва да подкрепи с тях небогати хора, само че единствено българи. Помощ получават 30 души, като по концепция на Лютаков доброволци от градчето авансово купуват за всеки от тях освен храна за празничната софра, само че и нужните им за месеца медикаменти, като за медикаментите разноските са били сред 50 и 70 лв. на човек.
" Не желая да прозвучи дискриминационно, че този път не подкрепяме роми, а единствено българи - споделя Янков. - Но аз желаех да покажа почитание към тази общественост, която ме приема като собствен. Исках да отвърна на положителното с положително. "
А ние ще напомним, че в предишни години предприемачът, който се гордее с произхода си, е провел нееднократно и дарителски акции в помощ на небогати роми, най-често също с пакети от съществени хранителни артикули. На доста от тях е помагал и без празнични мотиви - съдействал им е да се устроят в Нидерландия, да намерят работа, да се измъкнат като него от гетото.
" Благодаря на Янко Янков за проведената дарителска акция в Холандия за извънредно нуждаещите се поданици от нашия град! Със събраните средства бяха закупени хранителни артикули и медикаменти! Благодаря на Ваня Лютакова и Станислава Веселичка, които се включиха в реализацията на тази акция! " - написа след акцията кметът на Ветрен Радослав Лютаков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР