Ромите се хващат на фейк новини и им вярват. Преди

...
Ромите се хващат на фейк новини и им вярват. Преди
Коментари Харесай

Албена Костадинова: Ромите са податливи на фалшиви новини. Заради бял бус спряха децата си от училище

Ромите се хващат на фалшив вести и им имат вяра. Преди години беше плъзнал подправен слух за тайнствен бял бус от непозната страна, който обикалял из страната и отвличал малчугани от етноса. Тогава доста роми стопираха децата си от учебно заведение от боязън, че ще бъдат похитени. На институциите и неправителствените организации костваше доста старания, до момента в който убедят родителите, че не е истина.

Това съобщи за ДЕБАТИ. БГ Албена Костадинова, ръководител на фондация „ Индирома 97 “, основана в град Куклен. Наскоро организацията е завършила план, който е имал за цел да коментира на ромите по какъв начин да разграничават подправените вести. От основаването си преди 26 година до момента „ Индирома 97 “ е осъществила десетки планове в помощ на интеграцията на ромите и е известна в цялата страна.

„ Работим доста с родителите, изключително с майките. Ахилесовата пета на етноса е образованието за девойките, което не се приема за полезност. Смята се, че е обикновено те да се омъжват, още до момента в който са съвсем деца, и да не не престават учебно заведение. Затова обясняваме на фамилиите каква е вредата от ранните бракове и ражданията “, споделя Албена Костадинова.

По думите й напъните на организацията към този момент дават резултат. Все повече ромски девойки освен в Куклен, само че и в цялата Пловдивска област, приключват приблизително обучение, а не малко и висше.

„ Дори има ромки, които вземат шофьорска брошура и карат коли, а това си е напряко гражданска война “, показва ръководителят на „ Индирома “.

Жителите на Куклен настояват, че организацията оказва огромна помощ освен на ромите, само че и на всички, които се нудаят от някаква поддръжка. През центъра на „ Индирома “ в града, оборудван с всички модерни връзки, минават дневно доста хора.

„ Интересуват се защо ли не – по какъв начин да подадат документи за ТЕЛК, до Национален осигурителен институт или други държавни институции. Даже персонално са ме упълномощавали да ги съставлявам пред банки, а там ме питат: нямат ли деца тия хора. Много е значимо доверието в една неправителствена организация “, показва Костадинова.

Цялото изявление с нея четете на следващия ден в ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР