СподелиСашо Чирков е на 24 г. и учи дентална медицина

...
СподелиСашо Чирков е на 24 г. и учи дентална медицина
Коментари Харесай

Сашо Чирков, който учи за зъболекар и иска да открие първия стоматологичен кабинет в „Столипиново“

Сподели
Сашо Чирков е на 24 година и учи дентална медицина в Медицинския университет в Пловдив. Втори курс е. Мечтае да стане лицево-челюстен хирург и да има собствен кабинет в „ Столипиново “.

„ Единствено дете съм, от дребен ме носеха на ръце, освен родителите ми, само че и цялата рода. Аз съм единствен наследник, чичовците ми имат единствено девойки. В ромската общественост момчетата са на респект. Родителите ми имат дребен магазин, фамилен бизнес, аз им оказвам помощ, когато мога. Като дребен желаех да бъда космонавт. На Земята е малко скучно. В космоса има звезди, черни дупки, черна материя, което доста ме привличаше. Като дете бях асоциален, имах другари, само че доста обичах да играя на компютъра. Сега съм противоположното, наваксвам в общуването си “, споделя той за себе си. Решил да учи медицина, откакто на 15 година се разболял доста съществено и прекарал месец в болничното заведение и срещнал доктор, който се трансформирал за него в супергерой.

„ Той ми беше лекуващ доктор в детското поделение. Този човек се трансформира за мен в супер воин. Казах си, че и аз желая да ходя по този път. Д-р Янков ме излекува, усещах се по-добре, гледах го по какъв начин се отнася към мен и другите пациенти и сътрудници, беше нещо ново, забавно и хубаво. После, в 12 клас към този момент, където учех за автомонтьор, доста непосредствен мой другар ме попита “ какъв искаш да бъдеш след гимназията “, връща лентата обратно Сашо. Признава, че до тогава не се бил замислял над този въпрос.

„ И приятелят ми вика, ти си добър шахматист, хирурзите са положителни на тази игра, за какво не пробваш. От боледуването ми това ми се въртеше в главата и си споделих, че да съм хирург ще е доста добре. Започнах да отивам на частни уроци по химия и биология, взех решение си твърдо. Първия път не ме одобриха и една година учих здравна биология в биологическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “след което аплайвах за дентална медицина и ме одобриха, като желая да стана лицево-челюстен хирург.

Сашо изяснява, че не е елементарно.

„ Трудностите са много – преди всичко идва фокусирането, само че както се споделя, аз съм господарят на ориста си, аз съм капитанът на душата си и този транспортен съд ще доближи до стремежи бряг “, безапелационен е той.

По думите му фамилията и роднините го поддържат и към този момент го наричали „ лекар Чирков, защото и личното му име, и семейството му са като на починалия кардиохирург доктор Чирков, който също е от ромски генезис.

„ Викам им, чакайте малко, аз съм още втори курс, вие към този момент лекар Чирков. Искат  зъбите да им оправям, само че аз имам още 4 години да завърша. Те ми дават отговор – ами добре, ние ще изчакаме “, смее се студентът по медицина.

Той изяснява, че съумява да заплаща скъпото образование благодарение на фондация. Мечтата му е да си открие кабинет в „ Столипиново “, откакто приключи. В квартала няма стоматологичен кабинет.

Сашо се зарича да оказва помощ за повишение на здравната просвета на жителите в „ Столипиново “.

„ Информиране и профилактични прегледи. Това са едни от главните и значими проблеми на цялото население в България. Хората се опасяват от лекари и стоматолози, а не схващат, че колкото по-късно отидат при тях, толкоз по-възможно е да се случи това, от което ги е боязън “, споделя Сашо във фейсбук групата People of Sofia.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР