Романът Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък с

...
Романът Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък с
Коментари Харесай

„Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък с номинации за „Букър“

Романът „ Времеубежище “ на Георги Господинов влезе в късия лист с номинации за интернационалната премия „ Букър “. Книгата е една от общо шестте определени творби, всред които ще се дефинира новият притежател на наградата, оповестява „ Гардиън “, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Времеубежище “ е преведен на британски език от Анджела Родел, която също е част от номинацията за „ Букър “. Останалите книги в късия лист са „ Boulder “ от Ева Балтасар, „ The Gospel According to the New World “ от Мариз Конде, „ Whale “ от Чхон Мьон-гуан, „ Standing Heavy “ от Патрик Арманд-Гбака Бреде – Гааз и „ Still Born “ от Гуадалупе Неттел.

Председател на журито на тазгодишното издание на оценката е носителката на „ Гонкур “ Лейла Слимани.

Наградата „ Букър “ се връчва от 1969 година, а измежду носителите й са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и други През 2005 година стартира да се присъжда и интернационалният „ Букър “, който е за книги в превод. Първият притежател е Исмаил Кадаре. 

Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата-победител. Носителят на наградата за 2023 година ще бъде разгласен на 23 май. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР