Романът Времеубежище“ на Георги Господинов спечели престижната международна награда Букър“.

...
Романът Времеубежище“ на Георги Господинов спечели престижната международна награда Букър“.
Коментари Харесай

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов спечели наградата „Букър“

Романът „ Времеубежище “ на Георги Господинов завоюва влиятелната интернационална премия „ Букър “. Призът бе връчен на гала в английската столица Лондон. С това си достижение Господинов стана първият български публицист с тази премия.

Преводът на британски език на книгата е на Анджела Родел. Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата - победител.

Председателят на журито в „ Букър “ Лейла Слимани разказа романа на Господинов като „ брилянтен, цялостен с подигравка и потиснатост “ и добави: „ Това е доста дълбока творба, която се занимава със актуалния въпрос, а също по този начин и метафизичен: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? “

„ Утре е най-важният ден в България, обичаният ми народен празник - денят на кирилицата, на писането и езика. Прекрасно е, когато езикът и буквите се честват. Честит празник! Честито знамение на езика “, сподели Георги Господинов по време на речта си, откакто завоюва влиятелното отличие.

„ За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация “Букър ” за поддръжката тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени разказ, разказващ за спомените от предишното и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани - книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която построи на британски език тази клиника на предишното ”, сподели Георги Господинов след награждаването. Той благодари и на издателите си от „ Жанет-45 “.

„ Времеубежище “ е четвъртата книга на Господинов, преведена на британски. Авторът е роден на 7 януари 1968 година в Ямбол. Завършва „ Българска лингвистика “ в Софийския университет, а по-късно става лекар по Нова българска литература към Института за литература при Българска академия на науките. Работи като литературовед в Института по литература при Българска академия на науките от 1995 година Професионалният му път минава през редакцията на „ Литературен вестник “, където е редактор. От 1998 година до 2000 година Георги Господинов е хоноруван учител в Нов български университет по писане на есе (1998), а по-късно по модерна българска литература (1999-2000).

Първият разказ на Георги Господинов - „ Естествен разказ “, излиза през 1999 година Книгата е определяна като най-успешния български постмодерен разказ. 

Наградата „ Букър “ се връчва от 1969 г. Досега оценката са печелили създатели като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР