Романът Покривът на българския писател, журналист и дисидент Георги Марков

...
Романът Покривът на българския писател, журналист и дисидент Георги Марков
Коментари Харесай

"Покривът", един от малко известните романи на Георги Марков

Романът " Покривът " на българския публицист, публицист и отстъпник Георги Марков (1929-1978) излиза в ново издание.

Книгата е неразрешена по време на появяването си през 1964 година и се появява още веднъж едвам през 2007 година В сюжета писателят загатва за връзките сред обществото и социалистическата власт в България през 50-те и началото на 60-те години на ХХ век: " Дебнат прикрито зад тила му, надничат скрито в книжата му, наблюдават всяка стъпка, донасят за всяко негово деяние и се надяват да го заловен в неуспех, да го сгромолясат, да го унищожат. Защото ги е боязън. Би изпразнил револвера си в настръхналата мрачевина, би се засмял на оня, който ще изпищи, презрян измекяр на незнайна дълга ръка. Винаги е усещал по какъв начин бродят безплътни силуети в тъмнината, усещал е в дрямка дебнещите стъпки, внимателните придвижвания и стръвната подготвеност да го сграбчат. Пръстът му се плъзга към спусъка, той схваща какво още е допустимо, само че това е последната му опция... "

Популярен най-много с есетата си, част от прозата на Георги Марков, погубен през 1978 година в Лондон, беше преиздадена в два тома от " Сиела " - " Жените на Варшава " и " Портретът на моя двойник ", а пиесите му също получиха обособен алманах.

От издателства " Сиела ". Цена: 21,90 лева
Читателите на " Дневник " могат да купят книгата със специфична отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10 и поръчайте книгата тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Книги (137)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР