Романът на Георги Господинов Времеубежище спечели международната награда за литература

...
Романът на Георги Господинов Времеубежище спечели международната награда за литература
Коментари Харесай

Времеубежище на Георги Господинов спечели наградата Букър

Романът на Георги Господинов " Времеубежище " завоюва интернационалната премия за литература " Букър ".

Господинов е първият български създател, номиниран и след това спечелил премията.

" Времеубежище ", преведен на британски от Анджела Родел, стигна до късия лист от 6 номинации за оценката " Букър ", което е едно от най-престижните в литературата.

" За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация " Букър " за поддръжката тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени разказ, разказващ за спомените от предишното и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани - книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която построи на британски език тази клиника на предишното ", сподели Георги Господинов след награждаването.

Авторът благодари и на българското си издателство " Жанет 45 ", което, по думите му, се е престрашило да разгласява книгата в първия месец на коронавирус пандемията.



Снимка: Стопкадър YouTube



Георги Господинов уточни, че печели премията точно на 24 май - денят на българската писменост и славянската словесност.

" Честит празник, честито знамение на езика ", сподели той на български език пред публиката.

Във " Времеубежище " са употребявани доста чудесни метафори, само че една от тях е за сериозната липса на смисъл в света, означи преводачът Анджела Родел.

" С тазгодишния къс лист фондация " Букър " се бори тъкмо с тази липса - натиска нови бутони, намира непредвидени извори на смисъл, нови светове и думи. Благодаря на журито, че избра нас измежду всички останали чудесни книги ", сподели още тя.

Наградата " Букър " се връчва от 1969 година насам за разказ, написан на британски език. С нея са отличени създатели като Салман Рушди и Маргарет Атууд.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР