24 май днес не е ден за празник, а за

...
24 май днес не е ден за празник, а за
Коментари Харесай

Найден Тодоров: 24 май днес не е ден за празник, а за размисъл - какво сме загубили и какво трябва да си върнем

24 май през днешния ден не е ден за празник, а за размисъл - какво сме изгубили и какво би трябвало да си върнем назад. Това съобщи министърът на културата Найден Тодоров в специфичното ни студио " На 24 май с Българска национална телевизия: В началото бе словото ".

Тодоров подсети, че културата не просто сплотява другите типове изкуства, а е изражение на най-важното - на връзките сред хората.

" Културата е доста повече от спектакъл, музика, литература, музеи. Културата е нашето държание в обществото, методът, по който си приказваме едни с различен, по който не сме съгласни един с различен.

Последните десетилетия културата се сви някъде в ъгъла - приказваме си за изкуства, книги, концерти, спектакъл, само че най-важното за културата - връзките сред хората, изчезна. А по какъв начин действат връзките сред хората? С думите, с които си приказваме.

Затова празникът на буквите е най-важният, тъй като би трябвало да знаем по какъв начин да избираме думите, с които споделяме. Как да кажем каквото желаеме, без да обидим другия. Как да реализираме своето по този начин, че и другият да бъде удовлетворен. Всичко това е просвета.

Култура е да не сме съгласни по метод, по който другият да почете нашето противоречие. Култура е методът, по който построяваме своето бъдеще, методът, по който възпитаваме нашите деца. Всичко това е 24 май и това е повода, заради която през днешния ден 24 май не е ден за празник. 24 май през днешния ден е ден за размисъл - какво сме изгубили и какво би трябвало да си върнем назад. И въпреки всичко - цветущ празник ", сподели Найден Тодоров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР