Рома спечели първото издание на турнира Лига на конференциите след

...
Рома спечели първото издание на турнира Лига на конференциите след
Коментари Харесай

Рома спечели първото издание на Лигата на конференциите

" Рома " завоюва първото издание на шампионата Лига на конференциите след победа на финала над " Фейенорд " с 1:0 в албанската столица Тирана.

Николо Дзаниоло вкара единствения гол в 32-а минута и донесе първи европейски трофей в историята на тима от Рим.

" Вълците " завоюваха в типичния за своя треньор Жозе Моуриньо жанр - без да блестят, със постоянна игра в отбрана и употребявайки един от дребното си шансове за гол.

За Специалния това е пети трофей от европейските футболни шампионати. Преди успеха в Лигата на конференциите, Моуриньо завоюва два пъти Шампионската лига, има един успех в Лига Европа и един за Купата на УЕФА

Рома пък стана първият италиански тим, който печели край на евротурнир след триумфа на Интер в Шампионска лига през 2010 година още веднъж под управлението на Моуриньо.

Двата тима действаха внимателно през първата част с мисъл за подсигуряване в отбрана и без никакви голови офанзиви.

Жозе Моуриньо трябваше да направи насилствена промяна още в 17-а минута, когато лекувалият до неотдавна травма халф Хенрих Мхитарян даде знак, че не може да продължи поради контузия и бе заменен от Сержио Оливейра.

Смяната не промени тактическата скица на Рома и проектът на Моуриньо сработи - " вълците " от Рим действаха прибрано в своята половина и чакаха своя момент. И той пристигна в 32-а минута, когато Джанлука Манчини пусна дълга топка към Николо Дзаниоло, централният бранител на Фейенорд Гернот Траунер сбърка и остави кълбото да мине зад тила му, Дзаниоло овладя на гърди и чукна топката около вратаря, давайки преднина на Рома с първия удар към вратата.

Фейенорд излезе с радикално друга конфигурация за второто полувреме и пропусна две златни благоприятни условия да изравни още в първите пет минути, откакто гредите на два пъти и превъзходните намеси на вратаря Патрисио резервираха суха мрежата на Рома.

В 47-а минута след осъществяване на ъглов удар и безредие в наказателното поле Траунер прати топката в левия дирек, а при добавката Патрисио се намеси и почисти в нов корнер.

Три минути по-късно Тирел Маласия стреля мощно от границата на наказателното поле и Патрисио още веднъж бе на мястото си, избивайки топката в напречната греда.

Римляните последователно овладяха натиска на противника и изнесоха играта в по-предни позиции. В 73-а минута влезлият като запаса Верету стреля рисково отвън наказателното поле, само че вратарят на Фейенорд внимаваше и избави. Пет минути преди края капитанът Пелегрини пропусна най-хубавата обстановка за Рома през втората част, откакто от добра позиция стреля право в ръцете на вратаря.

До края Моуриньо ловко затвори мача и ликува с петия евротрофей в блестящата си кариера.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР