Ролята на образованието е ключова, за да можем да се

...
Ролята на образованието е ключова, за да можем да се
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европа има шанс да бъде лидер в иновациите

Ролята на образованието е основна, с цел да можем да се оправим с провокациите на зеления преход и на всичко обвързвано с климатичните промени.

Европа има късмет да бъде водач в новата вълна на нововъведения. Сега е времето да влагаме всеобщо в нововъведения, които носят съответни изгоди за енергетика, земеделие, превоз, опазване на здравето.

Европа би трябвало да зададе разпоредбите, а да не чака някой различен да ги дефинира и да мислим по какъв начин да ги създадем по-справедливи по-късно.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Мария Габриел, еврокомисар, отговарящ за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта.

С българския еврокомисар беседваме за ролята на образованието при зеления преход, къде е България в този развой и дали зелените цели не са твърди амбициозни за страните от Европейски Съюз.

Ролята на образованието при зеления преход е основна. Няма по какъв начин да предложим решения, свързани със зеления преход, в случай че няма хора, които имат нужните умения и познания, с цел да създадат по този начин, че тези решения да са съответни на потребностите на хората, да не оставят никого зад борда и да не разрешават да усещаш нещата, свързани със зеления преход, като тежест “, съобщи Мария Габриел.

Тя уточни, че все по-често се приказва за „ зелени умения “. Тези умения значи да имаш сензитивност по тематиката за опазването на околната среда.

„ Тук основната роля не е единствено на университета, само че и на учебното заведение. Учителите са тези, които ще предадат уменията. Адресирахме тази тематика по два метода на европейско равнище “, сподели българският еврокомисар.

Първо, създадохме коалиция за обучение за климата. В нея вземат участие учебни заведения, университети, шефове, студенти, учители, локални управляващи, които дружно работят по няколко тематики. „ Тази коалиция има за цел да направи решенията приспособени към локалните действителности, тъй като едно решение в никакъв случай няма да бъде общовалидно за всички “, изясни Мария Габриел.

Второ, огромната самодейност за европейските училищен академии. „ Днес повече от всеки път имаме потребност държавите-членки да работят дружно, с цел да могат да дават достъп на учителите до нови стратегии, които да им разрешат да обогатят своите познания, да имат достъп до педагогичен материали, да имат достъп до други сътрудници, с които да осъвременят метода, по който се преподава, тъй като това ще резервира мотивацията на младежите по тематиката. И въпреки това, когато има повече запаси, отдадени на учителите, да забележим по какъв начин може да притеглим повече младежи “, сподели еврокомисарят.

Според Габриел във връзка с образованието България не закъснява, когато става дума за зеления преход. Тя напомни, че при стартирането на европейската коалиция за обучение и климата нашата страна и учебни заведения са били измежду петте най-активни в Европейски Съюз.

„ Това демонстрира, че в обществото има интерес от тази тематика. Сега е значимо институциите дружно с жителите да основат взаимни решения и по-късно дружно да видят по какъв начин те могат на място не да са опасност, не да служат за страхове от унищожаване на работни места или заличаване на цели промишлености, а в противен случай това да се преглежда като опция за рационализация, съзидания и да се върви напред “, акцентира Мария Габриел.

Българската еврокомисарка е безапелационна: Европа има късмет да бъде водач в нова вълна на нововъведения. Тя даде за образец, че 42% от стартъпите в света, които са най-напреднали с предлагането на решения за енергийната успеваемост, са европейски.

„ Друг е въпросът, че е време на тези младежи и започващи предприятия да им се подаде ръка. Затова знаете, че приготвяме европейска иновационна стратегия. За пръв път от 2011 година Европа декларира, че, с цел да успеем със „ Зелената договорка “, с цел да можем да създадем тъй че гениите, фирмите и работните места да са в Европа и да ѝ носят изгода, в този момент е моментът да се влага всеобщо в нововъведения “, съобщи Габриел.

Нейната съществена цел сега е това да бъдат по този начин наречените дълбоки нововъведения, носещи съответни изгоди за енергетика, земеделие, превоз, опазване на здравето.

„ Европа е извънредно добре позиционирана. Сега е моментът да влагаме, да запазим гениите си и с доста тъкмо избрани правила да не чакаме след 5 години някой различен да е дефинирал разпоредбите и ние да мисли по какъв начин те да са по-справедливи, а ние да ги фиксираме в този момент “, съобщи еврокомисарят Мария Габриел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР