Ролята на бившия главен секретар в организираната престъпна група и

...
Ролята на бившия главен секретар в организираната престъпна група и
Коментари Харесай

Прокурор Кирилова: Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев за ОПГ в Агенция Митници

" Ролята на някогашния основен секретар в проведената незаконна група и има ли изобщо такава следва да се обясни. В момента той е с повдигнати обвинявания точно за това.В прокуратурата има изясненост какво тъкмо е правил Коцев, само че информацията не може да се разкрие пред медиите. До момента са разпитани към 50 индивида, само че предстоят още разпити. 

Сред разпитаните е и Николина Ангелкова, която също се появи на някои от фотосите с Коцев.На една от тях те са дружно в кола, а той демонстрира безценен подарен часовник. Тя обаче не се разпознала на фотосите, по тази причина ще има лицево-идентификационна експертиза. 

Предстоят и разпити на някогашния МВР-министър Бойко Рашков и на някогашния финансов министър Асен Василев. Това описа градският прокурор на София Илиана Кирилова в изявление пред БТВ.  



Петър Петров-Еврото е имал желание да ме залее с киселина. Това сподели градският прокурор на София Илиана Кирилова пред Мария Цънцарова в предаването „ Тази заран ".

„ Познавам Петър Петров от 1995-1996 година тогава той беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един миг от персоналния си живот, при който се срещнах с него след дълго спиране “, разясни тя.

Според нея Петър Петров-Еврото няма по какъв начин да ѝ въздейства. „ Това, което зная, е, че той е имал желание да ме залива с киселина. Доколкото зная, излезе един разпит на Любена Павлов – оттова научих “, разясни прокурор Кирилова.

Тя не се усеща застрашена и в никакъв случай не се е чувствала застрашена, само че това с киселината било вест и за нея самата.

Свидетелите постоянно си трансформират показанията в съда. Това пречи на прокуратурата да си поддържа обвинителния акт. Има две каузи, които към момента не са завършили. Аз съм разпитвана и по двете каузи “, сподели тя на въпрос за честите ѝ посещаване в „ Осемте джуджета “.
Ролята на Николина Ангелкова
„ Ролята на Николина Ангелкова следва да се обясни. Тя няма спомен да за това нещо.  Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето – дали на фотографията е тя или не. Тя не се разпознава “, сподели прокурорът и добави, че чака Ангелкова сама и непринудено да опише за фотографията в колата, на която Коцев си демонстрира часовника.

„ Ако експертизата удостовери, че на фотографията е тя, се тормозя, че тя може да има проблеми с паметта. Не мога да кажа “, разясни още тя.


Снимките с пудела и пачките
„ Има възбрана във връзка с прокурорите да разясняват каквито и да било доказателства, които са събрани по по-специален ред. Мястото, където би трябвало да бъдат показани, е в съда “, сподели прокурор Кирилова във връзка скандалните фотоси с пудела и пачките с пари, които изтекоха в медиите.

Тя разяснява и кой е пуснал в общественото пространство въпросните фотоси и свидетелските показания. „ Това е въпрос, който много време седи на дневен ред. Не може да бъде отговорено еднопосочно. Материалите по едно дело минават през доста хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда с него имат право да се срещнат юристите и е прекомерно неприятно, изключително за прокуратурата, тъй като се следи наклонност за „ омаскаряване “ на тези хора, както се показват медиите “, разясни тя.

Според нея самото приключване на тези фотоси нарушава следствената загадка, само че тя е безапелационна, че „ прокуратурата няма такава задача – да омаскарява хората “. Прокуратурата на този стадий не се е самосезирала, стана ясно още от думите ѝ.

" Разказът, който самичък може да си построи по тези фотоси, е съгласно личното му усещане. Дали това е допустимо или не? Дали тези лица на фотосите имат нужния морал или това е деяние на прокуратурата, което цели да ги дискредитира? Това е въпрос на усещане “, изясни още прокурор Кирилова.


Обвиненията против Живко Коцев
Според нея „ в случай че се потвърди, че лицата, които са на фотосите, са точно тези, наблюдаващите прокурори би трябвало да ревизират по кое време са направени те, по какъв мотив и хората имат ли връзка между тях “. Тя е безапелационна, че ролята на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи в тази проведена незаконна група следва да се обясни, в случай че в действителност има такава връзка.

„ Повдигнато му обвиняване е за присъединяване в проведена незаконна група. Разпитани са 50 индивида, само че по това дело предстоят още разпити, които би трябвало да дадат по-голяма конкретика по възможната роля на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи “, сподели още тя.

Прокурор Кирилова разясни, че познава Живко Коцев от 1994 година Според нея не може да се отхвърли, че той има една добра кариера. „ От разпита, който изтече, се схваща, че той го е правил от преданост към свои някогашни началници и сегашни другари – това е, което аз видях. На този стадий има изясненост, само че няма по какъв начин да я споделя, тъй като не трябва господин Коцев да научава за това от медиите “, уточни още тя.  


За връзката на арбитър Цариградска с Политическа партия и преодоляването на прокуратурата:
Градският прокурор на София заподозря политически връзки на арбитър Владислава Цариградска, чиято последна цел в преодоляването на прокуратурата. В изявление пред тя уточни, че задачата е Андрей Янкулов да стане основен прокурор със заместител Владислава Цариградска.

" Наистина някой може би, както изявиха и предпочитание, желае да овладее прокуратурата. Съдия Цариградска съобщи, че желае да... Няма неприятно, в случай че тя стане зам.-главен прокурор, а Андрей Янкулов да стане основен прокурор, а госпожа Нели Куцкова да оглави комисията. Няма неприятно ", разяснява Кирилова на въпрос за правосъдната част от измененията в Конституцията:

След като водещата изявлението Мария Цънцарова посочи, че  " това не са политически лица, а политици писаха измененията в Конституцията ", градският прокурор на София отговори:

" Смятате ли, че това, което се разигра в Народното събрание, когато госпожа Цариградска отиде да дава своите сведения пред Комисията и вашите сътрудници желаеха изказване от нея, тя не даде такова, а влезе в кабинет на партия " Продължаваме промяната ". Защо тя не застана пред вас да приказва, а влезе там? Може би те са единствените, в която тя има вяра и ще я защитят. За мен е неразбираемо за какво се скри там ".



Илиана Кирилова сподели още, че инспекция на прокуратурата на телефоните на Марин Божанов-Нотариуса е открила, че в интервала от декември 2019 до януари 2022 година той не е приказвал с вътрешния министър Калин Стоянов. Така тя отвърна на изказванията на Антикорупционния фонд, откъдето оповестиха, че двамата са имали телефонни диалози, до момента в който Стоянов е бил шеф на ГДБОП. Кирилова посочи, че не е открито Божанов и Стоянов да са контактували и през мобилни приложения.

Илиана Кирилова удостовери, че е осведомена, че Петър Петров-Еврото е имал желание да я залее с киселина. Тя е научила за това от показанията на някогашната му жена Любена Павлова., само че макар това никога не се е чувствала застрашена.

" Познавам Петър Петров от 1995-1996 година тогава той беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един миг от персоналния си живот, при който се срещнах с него след дълго спиране ", разясни тя. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР