- Ролята на Алексей Петров за стъкмяването на коалицията е

...
- Ролята на Алексей Петров за стъкмяването на коалицията е
Коментари Харесай

Габриел: Алексей Петров няма роля в „стъкмяването” на правителството, не му е предлаган пост

- Ролята на Алексей Петров за „ стъкмяването ” на обединението е безусловно никакво. Това са клевети.  Категорично не е имало предложения към него за високи постове. Където е имало промяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които поддържат държавното управление.

- Кабинетът чака президентът Румен Радев да одобри оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

- Нямаме отговор за Пепи Еврото. Очакваме подобен.

 

Такива позиции изрази в студиото на „ Събуди се ” вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която разяснява и думите на президента от през вчерашния ден и острата му рецензия към ръководещото болшинство.

 

„ Много би ми се желало, хората, които приказват тези неща, да не ги дават като мотив за трупане на политически актив. Преговорите за съставянето на това държавно управление се случиха пред очите на българите. Мисля, че до момента не е употребен по-прозрачен и открит метод. Имаме съображение да кажем, че кабинетът работи, дава непоклатимост и това очевидно не се харесва на всеки ”, разясни Габриел

 

По отношение на изказванията за връзки на Алексей Петров с сегашния кабинет, Габриел буквално сподели: „ Това са внушения и клевети, които очевидно целят да има в общественото пространство тематика, която за мен персонално и като вицепремиер и външен министър не разрешава да се води спор по значителните тематики “.

 

На въпроса дали са предлагани постове на Петров на държавни служби тя отговори: „ Категорично не. От началото на процеса там, където е имало промяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които поддържат държавното управление “.

 

Габриел отговори и на нападките на президента към изпълнителната власт.  " Още през цялото време, ужававам президентската институция, България може единствено да завоюва, в случай че в действителност сме обединени и дневния ред на страната бъде изговарян в синхрон от трите управляващи. Трябва да бъдем не тези, които изостават и по-късно наваксват. Ще приказваме за нови технологии, вложения, ПВУ, приходи. Диалог с президентската институция имам и той е доста значим. Много е значимо посланието, което изпращаме на Европа и света ", безапелационна е Габриел.

 

" България излезе от интернационалната изолираност, в която беше изпаднала в последните 2 години. Имаме признат бюджет. Заехме се и със избавяне на европейски средства, свързани с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) ", разяснява още тя. 

 

Габриел цитира представителя на Европейската комисия и изясни, че убийството на Алексей Петров няма да попречи на влизането на страната ни в Шенген. " Няма и не може да бъде правена връзка сред случилото се преди дни и влизането ни в Шенген. Изпълнили сме критериите от години. Приемането ни в Шенгенското пространство ще разреши и на другите държави-членки на Европейски Съюз да имат достъп до информация ", добави вицепремиерът.

 

Вицепремиерът чака институциите да свършват работата си по случая " Дебора ". " Най-силната реакция беше реакцията  на обществото. Институциите би трябвало да отговорят на тези упования. Това е и моето очакване към тях ", добави тя.

 

Външният министър удостовери, че е изпратено питане до Дубай дали някогашният следовател Петър Петров-Пепи Еврото е умрял. „ Нямаме отговор “, сподели тя. „ Важно е да получим оптимално бързо отговор “, добави тя.

 

Габриел разяснява и абсурда със арестуваните българи във Англия, упрекнати в шпионаж и съдействието с английските служби. „ Имаме извънредно положително партньорство с тях. Оценявам позитивно това, че способените служби и управляващи са били в течение на следствието още през цялото време “.

 

Тя прикани „ да запазим успокоение и обективност, с цел да може следствието да даде резултати “.

 

Тя уточни, че външно министерство е удостоверило, че арестуваните са били членове на изборни комисии.

 

" Говорителят на Европейска комисия сподели незабавно, че не може да се прави връзка сред случилото се преди дни (убийството на Алексей Петров) и участието в Шенген ", съобщи вицепремиерът. 

Необходимо е да продължим с интензивни старания на всяко равнище. Наша огромна мощ и поддръжка е Европейска комисия, ръководителят на Европейския съвет ", уточни тя. 

 

Попитана кой ще я размени на поста външен министър след ротацията, тя отговори, че всичко зависи от работата в екип и единството: " Съвсем натурален развой ще се случи, в това число и този на ротацията. Аз бих отишла и по-далеч ". 

 

На въпроса дали вижда изкарване на цялостен мандат на този кабинет, Габриел отвърна: " От работата в екип, от резултатите, от обединяването от всички ще зависи да дадем непоклатимост на страната ". 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР