Ролан Гарос, четвъртфиналНовак Джокович – Рафаел Надал 2-6, 6-4, 2-6,

...
Ролан Гарос, четвъртфиналНовак Джокович – Рафаел Надал 2-6, 6-4, 2-6,
Коментари Харесай

Надал детронира Джокович в зрелищния епизод №59 от класиката


Ролан Гарос, четвъртфинал

Новак Джокович – Рафаел Надал 2-6, 6-4, 2-6, 6-7(4)

Ролан Гарос ще има нов първенец. Рафаел Надал отстрани защитаващия купата Новак Джокович в четирисетово представление на „Филип Шатрие“, правейки сериозна крачка към своята 22-ра купа от Големия шлем. Предстоящият полуфинал ще бъде 15-и за испанеца в конкуренцията, като той е губил на тази фаза единствено един път – от Джокович през предишния сезон. Днешният конфликт бе първият в историята, в който един против различен се изправят двама играчи с най-малко по 20 трофеи от Големия шлем, с по над 1000 победи в Тура и по над 300 „мейджър“ триумфа.

Опонент на Надал в борбата за място на финала ще бъде Александър Зверев, който отстрани Карлос Алкарас.

Джокович пласира повече асове (5-3), само че все пак Надал беше по-резултатен на сервис (88-80). Испанецът записа повече уинъри (57-48) и направи по-малко непредизвикани неточности (43-53). И двамата съперници демонстрираха съществени съмнения при възможностите си за пробив, като Надал оползотвори седем от 17-те си брейкпойнта (41%), до момента в който Джокович осъществя едвам четири от своите дванадесет (33%).

В маратонския откриващ гейм, траял 11 минути, Надал стигна до три брейкпойнта, като и при трите Джокович сгреши на първи сервис. В първите две обстановки сърбинът избегна заплахата, само че при третата лидерът на схемата изпрати топката в мрежата при офанзива с бекхенд и ранният пробив стана факт. Впоследствие Матадора затвърди брейка, като доближи до къса топка и съумя да откри празното пространство в корта с техничен удар. Сервисът на Джокович обаче проработи и той понижи резултата на 2-1, записвайки първия си ас в дуела.

Световният №1 стигна до два следващи шанса за връщане на пробива, само че те бяха отразени след отлични излизания на мрежата на Надал, а в последна сметка геймът завърши с непредизвикана неточност от страна на Джокера. Ретурът на сърбина стартира все по-често да го предава, което от своя страна даде на Надал самочувствието да е по-агресивен на сервис.

Това, в композиция с положителната игра на мрежата и отличното придвижване по корта на испанеца, му оказа помощ да осъществя нов брейк и да поведе с 5-1. Джокович прекъсна серията му и редуцира пасива си, само че Надал остана непреклонен на сервис и завоюва сета с 6-2.

Вторият сет стартира с най-дългия гейм в дуела до този миг – 13 минути и 24 секунди. Надал стигна до шест благоприятни условия за пробив, само че Джокович показва изумителна игра в отбрана и успяваше да избегне заплахата, само че самият той също пропиля няколко шанса за привършване на гейма. В последна сметка Надал приключи следващо дълго разиграване с добре разчетено излизане на мрежата и още веднъж записа ранен брейк. Испанецът удвои преднината си след гейм на нула, извоюван след два аса и отлични минаващи удари.

Джокович увеличи % си на вкаран първи сервис, само че това се оказа на вятъра, защото международният №1 позволи няколко доста нетипични за него непредизвикани неточности. Това оказа помощ на Надал да реализира поврат от 40-15 и да приключи гейма с следващата отразена къса топка, увеличавайки задатъка си на 3-0 след втори пореден пробив.

Сърбинът обаче върна един брейк и редуцира пасива си, подкрепят от три непредизвикани неточности на Надал в границите на четвъртия гейм. Сервисът на Джокович още веднъж стартира да затруднява съществено неговият конкурент и не след дълго резултатът към този момент бе 3-2.

Рекордът за най-дълъг гейм в мача още веднъж бе усъвършенстван – 18 минути и 32 секунди. Първият сервис на Надал стартира все по-често да го предава, а Джокович подхождаше доста по-агресивно при втория. Испанецът избави четири брейкпойнта, само че самият той пропусна също толкоз благоприятни условия да затвори гейма. В последна сметка всичко завърши след топка в навън на Надал при опит за офанзива с бекхенд по правата и равенството в сета бе възобновено.

Испанецът можеше да си върне самодейността, само че пропусна брейкпойнт в седмия гейм. Джокович продължи да играе доста нападателно и решително и след следващата мълниеносна офанзива, направила Надал беззащитен, реализира цялостен поврат от поведе с 4-3.

Рекордьорът по трофеи в шампионата прекъсна серията на Джокович и изравни резултата, само че не за дълго, защото след няколко отлични офанзиви с бекхенд международният №1 направи нова крачка към спечелването на втората част. Сърбинът стигна до сетбол, който обаче бе пропуснат след топка в навън. Неубедителен ретур на Джокера даде геймбол на Надал, който обаче бе избавен. Малко по-късно пред сърбина се откри нов сетпойнт, който бе оползотворен след форхенд в навън от страна на международния №5 и Джокович изравни резултата в мача след 6-4.

Противно на развиването на играта, третият сет стартира с пробив на нула за Надал. Испанецът затвърди брейка, само че Джокович върна интригата като завоюва идващото си подаване и понижи изоставането си на 2-1. След почивката Надал се оказа в сложна обстановка, защото бе изправен пред точка за пробив, която обаче съумя да отрази, а малко по-късно геймът завърши след несполучлив опит за къса топка от страна на Джокович.

В следващяи гейм Надал бе този, който стигна до късмет за пробив, откакто Джокера позволи двойна неточност при 30-30. В последвалото разиграване международният №1 изпрати топката в навън при офанзива с бекхенд по диагона;а и по този метод испанецът осъществя нов пробив, увеличавайки задатъка си на 4-1.

Надал продължи да бъде доста стабилен на сервис и се приближи на гейм от спечелването на сета, само че Джокович отговори със сервис гейм на нула. Надал обаче продължи да владее самодейността и стигна до два следващи сетбола. При първия испанецът изпрати топката надалеч в навън при смаш в центъра на корта, само че незабавно по-късно неговият конкурент върна жеста и не съумя да откри очертанията на корта при привидно лесна топка на мрежата и по този метод Надал завоюва третия сет с 6-2.

Началото на четвъртия сет бе доста по-добро за Джокович, който проби в самото начало и поведе с 2-0. В последното разиграване от втория гейм Надал пласира зрелищно воле, което като че ли откри линията, само че инспекцията на съдията сподели, че топката е навън. Водачът в ранглистата продължи да диктува темпото и след няколко разигравания наоколо до мрежата затвърди брейка за 3-0.

Надал редуцира пасива си, само че Джокович продължи да го тормози с чудесно пласирани къси топки и възвърне разликата от три гейма в своя изгода. При 5-3 сърбинът стигна до сетбол, който обаче пропусна след бекхенд в мрежата. Пред Джокович се откри още една опция за спечелването на сета, само че Надал предусети излизането му на мрежата и пласира минаващ бекхенд. От своя страна испанецът пропусна брейкпойнт, само че малко по-късно пред него се откри нов късмет за пробив, който стана факт след форхенд уинър по диагонала.

Рекордьорът по трофеи в шампионата стартира да нападна бекхенда на Джокович и тази тактичност му донесе триумф, изравнявайки резултата в сета при 5-5. Сърбинът си върна водачеството след няколко отлични офанзиви с форхенд от главната линия, само че Надал реагира със сервис гейм на нула и докара сета до тайбрек.

Топка в навън на Джокович и форхенд уинър от центъра на корта донесоха мини-пробив и преднина от 2-0 за Матадора. Сърбинът опита още веднъж да сложи съперника си напрегнат посредством офанзиви с форхенд от главната линия, само че непредизвикана неточност от негова страна направи резултата 4-1 в интерес на Надал. Последва топка в навън при бекхенд по диагонала на международния №1 и промяната на полетата пристигна при резултат 5-1 в интерес на Надал.

Испанецът стигна до пет поредни мачпойнта, само че Джокович сподели шампионски дух и избави първите три след чудесно построени офанзиви. Надал обаче към този момент не можеше да бъде спрян и завърши мача с бекхенд по правата, оформяйки крайното 6-2, 4-6, 6-2, 7-6(7) след 4 часа и 12 минути на „Филип Шатрие“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР