Рождество Христово е един от най-великите християнски празници, който носи

...
Рождество Христово е един от най-великите християнски празници, който носи
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Рождество Христово е началото на нова ера в нравствено и духовно отношение

Рождество Христово е един от най-великите християнски празници, който носи на вярващите доста наслада, Господ ни дава сили да се борим с компликациите. Божията берекет оказва помощ на индивида, дава ни смисъл на живота, тъй като животът е изпълнен с компликации, само че когато Господ е с нас и ни оказва помощ, нещата се преодоляват по-лесно. Най-важното е, че празниците носят доста наслада, вяра, религия, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му 24 декември е " предверието " на самия популярен празник на другия ден Рождество Христово. Според православния канон няма Бъдни вечер. Иначе в деня преди Рождество постът е най-строг, не се яде даже олио. " У нас има национална традиция и няма нищо неприятно в това - все едно ние сме будни и чакаме идването на спасителя “, уточни дядо Владика.

По думите му Рождество Христово е началото на новата епоха в човешката история - освен като години, само че и духовно. Човек, когато е бил изпъден от парадайса поради съгрешението, Господ му е дал обетование, че ще пристигна време и ще се яви избавител на света, който ще ни изкупи от греховете и ще ни дарува избавление. Защото човек е видял, че не може самичък да се пребори с прегрешението и със злото в света, няма такива сили. Бог е станал човек, с цел да дарува сили, религия и това е напълно нова епоха в историята на човечеството. Това трансформира доста от езическите нрави, съобщи митрополитът.

Той добави, че в езичеството е имало доста падения, грях, погрешни показа за Бога. „ Езичниците доста пъти са си създавали богове с доста пристрастености и грехове, тъй като са желали по този метод да живеят, по този начин, развратно. Идването на Христос и християнството, трансформира всичко това, защото Господ ни е донесъл най-съвършеното нравствено обучение – божественото “, сподели още Владиката.

По думите му, когато Христос е приел страдалчество на кръста, той е изкупил всички наши грехове. „ Тогава към този момент ние, прибягвайки към Господа, получаваме неговата Божествена мощ, тъй като самичък човек няма толкоз сили да се бори с дявола и злото. В тайнствата на светата черква се дава на индивида такава мощ, берекет. Най-великото свещенодействие е светото причестяване, тялото и кръвта Христови, които обожествяват индивида, дават му сили, с цел да може той да живее по божествените закони, да върви към святост и да се уподобява на своя основател и създател “, добави духовникът.

Митрополит Гавриил напомни, че Христос се ражда в бедна конюнктура и това не е инцидентно. Той е пристигнал, не да господства на земята, не за популярност, а да ни покаже пътя към Бога. " Това е смирението, любовта, осъзнаването, че не земните богатства вършат индивида духовно популярен, а духовната берекет и блага. Творецът на вселената се е родил в бедна пещера, която е готова да приютява животни в студеното време. По този метод той ни дава още по-големи учредения да го обичаме. Такова велико примирение Божият наследник е приел единствено, с цел да ни покаже какъв брой ни обича и желае да ни помогне да се спасим, да живеем тук праведно и там да наследим безконечния живот ", сподели владиката.

Според него Господ е подарил индивида на самия човек, той му е дарил свободна воля - човек самичък да се ръководи. „ На нас са ни дадени всичките благоприятни условия. Ако човек желае да се възползва от духовните блага, които Господ ни е дал, тогава той върви към хора, които са просияли в святост, които ние почитаме, които са създали доста за своите нации, за човечеството. Ако човек избира злото, той носи отговорност за това, тъй като, когато имаш свободна воля, не може принудително да те накарат да обичаш нещо. Получават премия от Бога тези, които са избрали положителното непринудено, по своя воля и предпочитание. Това е полезността в индивида, че той има независимост да избира “, смята митрополитът.

Той добави, че човешката молитва нормално се състои в три съществени неща - да благодарим на Бога за неговите благодеяния, да желаеме амнистия от него за нашите съгрешения и да се молим на Господ да ни подари това, което считаме, че ни е належащо за нас, за околните ни, за нашата черква и татковина.

Според владиката е значимо да се молим за мир, Господ да укрепи вярата, да дарува обич на хората, да помогне за духовното просвещение.

„ Пожелавам на всички здраве на душата и на тялото, мир, доста наслада. Да благодарим на Бога за неговата велика благосклонност, да честваме с отворени сърца и души този популярен празник. Бог да ни дарува здраве, сили и да благослови нашия народ, татковина и целия свят. Честито Рождество Христово. Божията берекет да бъде с всички “, пожела Ловчанският митрополит.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР