Рождество Христово е един от дванадесетте големи празника на нашата

...
Рождество Христово е един от дванадесетте големи празника на нашата
Коментари Харесай

Свещеник Йосиф Стоименов: Всеки християнин е изправен пред изпитания, те се взимат с Божията помощ

Рождество Христово е един от дванадесетте огромни празника на нашата православна черква – раждането на нашия избавител Иисус Христос, който е обич и даде заричане на нашите прадеди Адам и Ева, след тяхното непокорство и изгонването от Райските селения, че ще се роди избавител, който да може още веднъж да върне индивидите в Рая, който Бог сътвори точно за нас.

И защото няма непогрешим човек, няма подобен, който да е останал без грях, да е чист по душа, по тази причина самичък Бог по своята обич се роди като човек.

И ето, че Бог направи първата жертва, че се роди в ясли, дотолкоз се смири пред индивидите, че избра яслата пред комфортното легълце за едно бебе. Това сподели в изявление за БГНЕС духовник Йосиф Стоименов от храм „ Свети Дух “ към Софийската Света митрополия.

„ Както във всеки дом, когато се чака дете, по този начин и ние се суетим около раждането на този богомладенец и по тази причина църквата е постановила 40 дни преди празника да има пости, само че тези пости са с мил темперамент, не са толкоз строги и са радостни “, означи духовник Йосиф Стоименов. През тези 40 дни християните се приготвят с пост и молитва, в богослужебните текстове по време на богослуженията се предвещава за раждането на богомладенеца, който би трябвало да пристигна със специфична задача да избави човечеството от прегрешението и да върне душите ни в Райските селения.

По думите на свещеника, празникът в предишното се е чествал дружно с Богоявление, само че по-късно в Римската черква се открива той да бъде отбелязван на 25 декември, когато в Рим са се чествали поклоненията от езичниците на Слънцето.

Свещеник Стоименов съобщи, че нашето внимание на празника е ориентирано повече към суетата, не в духовния, а в светския темперамент – с подаръците, с трапезите. „ Всеки един рожденик желае да получи подарък и по този начин е открито от света, само че нашият рожденик бива малко пренебрегнат “, съобщи той и добави, че Христос чака от нас да вършим добрини, само че освен около огромните господски празници. „ Християнството е метод на живот и през целия си живот ние би трябвало да обичаме враговете си, даже да се молим за тях, да оказваме помощ на ближните си, даже и с молитва след тяхната гибел. Това ни завещава този богомладенец и Христос само желае от нас да изпълняваме неговата воля в обич и съгласие “, разясни свещеникът.

Задължителната за трапезата на Бъдни вечер питка символизира тялото на Христос. На Тайната вечеря той разчупва хляба и го дава на апостолите за избавление на душите им, по тази причина и в молитвата „ Отче наш “, са споделя „ насъщният ни самун “. Въз основа на народопсихологията, хлябът бива украсяван. „ Ежедневните хлябове не са били украсявани, само че с цел да се знае, че е празничен и че е национален, тъкмо изработен за празника, българският народ го украсявал с гроздове, което символизира изобилие “, изясни духовното лице.

На Бъдни вечер трапезата се прикадява от главата на фамилията – мъжът, който е глава на домашната черква, както и цялата къща, и се произнася молитва – „ Отче наш “ или тропарът, който споделя за раждането на богомладенеца. Този обред символизира благоуханната жертва към Бог, а самият тамян е смолата от дървото кедър, което израства в Ливан. „ Църквата се дели като клетките на човешкия организъм, всеки един християнин е клетката, фамилията е домашната черква, а тук, в храма, е общата черква. Всички се събираме в единодушие, да се молим пред Божия трон за благополучие, за амнистия на греховете ни и за кротичък живот, в който да прекараме земните си дни “, посочи духовник Стоименов.

В навечерието на Рождество свещеникът пожела на хората да бъдат живи и здрави, да няма към този момент суетност и здравословното ни положение да се усъвършенства, всеки да си прави делата и да прави повече добрини, да посещаваме повече храма, освен на огромните празници, а всяка неделя, да благодарим за всичко, което нашият Бог ни е дал и с негова помощ да преодоляваме всички тествания, „ тъй като християнството се живее “. Да има международен мир, да няма апетит и заболявания – за това се моли българската черква.

„ Ние знаем като християни, че един християнин постоянно ще има тествания, както един възпитаник има изпити, с цел да вземе тапия най-после, по този начин и всеки един християнин има тествания в живота си, само че ние знаем, че тези тествания най-лесно се взимат с божията помощ, когато се уповаваме само на нашия Господ Исус Христос, който се роди поради нас, индивидите “, акцентира духовното лице и добави, че всеки един човек е част от Бога, с безсмъртна душа.

„ За доста и плодородни години! Честито Рождество Христово “, пожела духовник Йосиф Стоименов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР