Рождественската литургия продължи два часа и беше отслужена от Мелнишкия

...
Рождественската литургия продължи два часа и беше отслужена от Мелнишкия
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Рождественската литургия продължи два часа и беше отслужена от Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), от Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на патриарха, и от ректора на Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " Браницкия свещеник Пахомий.

В Божествената литургия за Рождество Христово участваха също архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, както архимандрити и дякони от БПЦ-БП.

На празничното свещенодействие Мелнишкият свещеник Герасим прочете от църковния амвон патриаршеското и синодално обръщение за Рождество Христово, което Българска телеграфна агенция към този момент разгласява на Бъдни вечер.

" Да желаем, да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек, и да не забравяме, че въпреки и враждуващи със своя Бог и Творец през цялото време на съществуването ни, " бидейки врагове, се помирихме с Бога посредством гибелта на Сина Му " (Рим. 5:10). Защото това сдобряване беше по Негова, а не по наша самодейност и тъй като с него Той ни възвърне в нашето богосиновство и ни оказа помощ да изпълним високото предопределение, с което ни беше сътворил - нашето богоподобие, пожелават на вярващите Негово Светейшество и митрополитите от БПЦ-БП.

" Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни битки и несъгласия, когато благоволението сред хората от ден на ден отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните спорове като средство за разрешаване на разногласията ни освен не понижават, само че възприемат все по-застрашителни размери и унищожават милиони човешки ориси, ние още веднъж имаме една единствена същинска вяра и тя е нашата религия и упованието ни в Божията доброта и Божията всеопрощаваща обич. Тази обич, която накара Самия Бог да схване човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее измежду нас като човек; която Го докара до Кръста и разпятието, страданията и гибелта, и даже до бездната на пъкъла, с цел да извърши по този начин нашето възмездие и избавление ", акцентират патриарх Неофит и архиереите от Светия синод.

Всесърдечно поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички правилни рожби на светата ни Църква - в рамките на Родината и надалеч от нея, с благопожелания за мир и наслада в Господа! ", насочат благослов патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП в своето Рождественско обръщение.

На празничната литургия за Рождество Христово патриарх Неофит, като предстоятел на автокефалната Българска патриаршия, прочете имената на патриарсите и на архиепископите - предстоятели на автокефални, поместни православни църкви, съгласно тяхното старшинство. Сега за първи път, съгласно решението на Светия синод, беше прочетено името и на архиепископ Стефан - предстоятел на православната черква в Република Северна Македония.

На празничната Василева света литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " бяха пристигнали и доста вярващи, с цел да съпреживеят дружно Христовото Рождество и да се поклонят на украсената с цветя икона, отдадена на празника. На нея са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.  

Християнският свят уважава през днешния ден един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник - Иисус Христос. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички очаквания на юдеите се устремили към идващия Месия. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР