Рождени дни, празници или дори само уикенд - без календар,

...
Рождени дни, празници или дори само уикенд - без календар,
Коментари Харесай

Шест изненадващи факта за Григорианския календар

Рождени дни, празници или даже единствено уикенд - без календар, който да ни демонстрира дните от седмицата, животът ни би бил в цялостен безпорядък. Макар че по-голямата част от света към този момент е наедно, когато става въпрос за това кой ден от годината е, е имало време, когато отбелязването на дните не е било толкоз ясно.

Може би не го осъзнавате, само че са били нужни хиляди години на опити и неточности, с цел да се усъвършенства календарът, на който разчитаме всеки ден от годината. Но кой го е измислил, от кое място се е появил и какво прави високосна година? Ето шест обстоятелството за аргументите за Григорианския календар.

1. Каква е разликата сред Григорианския и Юлианския календар?

Преди папа Григорий XIII да вкара Григорианския календар през октомври 1582 година, по-голямата част от света е употребила Юлианския календар. Установен от Юлий Цезар преди повече от 1500 години, Юлианският календар е въведен, с цел да размени лунния календар.

Въведен за пръв път през 45 година пр.н.е., Юлианският календар е бил структуриран сходно на Григорианския календар, който използваме през днешния ден. Той включва   три нови месеца през лятото, цикълът на Юлианския календар ще се състои от три 365-дневни години, разпределени в 12 месеца, и по-късно четвърта година, която се състои от 366 дни.

2. Защо преминахме към Григорианския календар?

Въпреки че Юлианският календар е фантастично решение на потребления преди този момент Лунен календар, той не отчита колко спомагателни дни се добавят с течение на времето. През Средновековието станало ясно, че съществуването на високосна година на всеки четири години изкарва календара отвън синхрон със слънчевата година. Без да се вършат корекции, които да регистрират това, несъответствието на датите със слънчевата година единствено се задълбочавало.

Тъй като равноденствията и слънцестоенията от ден на ден се отдалечавали от датите си в календара, празници като Великден, зимното и лятното равноденствие, се падали в неверния сезон.

3. Кога е признат Григорианският календар?

Към 1582 година датите в календарите се разминават със слънчевия календар с цели 10 дни и защото всеки цикъл от четири години единствено задълбочава казуса, папа Григорий XIII взема решение, че е време да се обърне внимание на минусите на Юлианския календар.

В желанието си да се оправи с проблемите, Григорий позволява основаването на нов календар, който не се съгласува със слънчевия календар, което значи, че празници като Великден ще се падат напролет, а равноденствията и слънцестоенията още веднъж ще попадат в точното време на календара.

С премахването на 10 дни от октомври 1582 година е въведен Григорианският календар, който бързо е признат в католическите страни.

4. Не е приет в Англия в продължение на 170 години

Въпреки известността на Григорианския календар в по-голямата част от католическа Европа, той не е признат незабавно в некатолическите страни с помощта на надълбоко вкорененото съмнение към Католическата черква и нейните претекстове. Някои страни като Англия и Северна и Южна Америка се задържат цели 170 години, преди най-сетне да одобряват Григорианския календар като стандарт.

Между основаването му през 1582 година и 1752 година Европа употребява два календара. Наред с проблемите с търговията, бизнеса и правото, това значи, че Англия постоянно е отбелязвала празници и годишни празнувания по друго време от останалата част на Европа, което е създавало огромно комплициране.

5. Кога сме чествали Нова година преди Григорианския календар?

Преди въвеждането на Григорианския календар другите страни са чествали Нова година на разнообразни дати. Някои отбелязвали Рождество Христово като начало на Новата година, до момента в който във Англия и Северна и Южна Америка тя се чествала на 25 март в сходство със свещения празник Благовещение на Дева Мария. Едва откакто Англия дефинитивно приема Григорианския календар през 1752 година, стартират да честваме Нова година в края на декември.

6. На всеки четири години ли са високосните години?

Широко публикувано е неправилното разбиране, че високосна година би трябвало да се пада на всеки четири години, само че това не е тъкмо по този начин. Създаден, с цел да се избегне следващата десинхронизация сред григорианския и слънчевия календар, григорианският календар прави по този начин, че високосните години да са по-скоро коригираща година, а не част от постоянен цикъл като при юлианския календар.

И по този начин, по какъв начин да разберете дали годината ще бъде високосна? Това е просто. Ако годината се дели отмерено на четири, тя е високосна. Например 2023 година, разграничена на четири, прави 505,75, тъй че не е високосна година, до момента в който 2024 година може да се раздели на четири и да се получи 506, което значи, че е високосна година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР