Родства по избор е последният роман, излязъл изпод перото на

...
Родства по избор е последният роман, излязъл изпод перото на
Коментари Харесай

Родства по избор - поетичен роман, превърнал се в образец за световна класика

" Родства по желание " е последният разказ, излязъл отдолу под перото на гениалния стихотворец и публицист Гьоте. Публикувано за първи път през 1809 година, това зряло и удивително произведение е издържало инспекцията на времето и към този момент два века се подрежда измежду най-четената международна класика.
Литературното творчество на Гьоте съчетава чистотата и елегантността на стила с богато художествено въображение и с дълбоки метафизичен хрумвания. „ Родства по желание “, чийто основател с изключение на аристократ по рождение и неоспорим модернист в литературата, неслучайно има голямото въздействие над европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в.
Героите в тази творба на Гьоте поразяват със своята мъдрост, откровеност и чистосърдечност. Всеки от тях е образец по какъв начин човек може постоянно да търси щастието, без да губи достолепието си и гордо дa ръководи живота си. Мъдри мисли, сентенции и хрумвания са прелестно вплетени в завладяващия сюжет и това трансформира романа в един самобитен безконечен и скъп метафизичен етюд.
Йохан Волфганг Гьоте е роден на 28 август 1749 година във Франкфурт на Майн, по това време свободен град в границите на Свещената Римска империя. Благородник от 1782 година, в продължение на десетилетие е държавен министър във Ваймар. Той остава в историята и e прочут най-много като публицист, стихотворец, драматург, хуманист, академик, мъдрец и политик.
Гьоте е измежду главните фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в. Автор на „ Фауст “ и „ Теория на цветовете “, той въодушевява Чарлс Дарвин със своите антропологични проучвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разгръща в цяла Европа и през идващото столетие творбите му оказват доста влияние върху музиката, драматургията и поезията на континента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР