Родните студенти ще пръснат поне 12,180 млн. лева за предстоящия

...
Родните студенти ще пръснат поне 12,180 млн. лева за предстоящия
Коментари Харесай

Родните студенти ще пръснат над 12 млн. лв. за 8 декември

Родните студенти ще разпилян най-малко 12,180 млн. лв. за идния празник 8 декември.
Според шефа на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов междинната сума, която ще пръсне за празника всеки един учещ, е към 60 лв.. Той разясни, че тази година към 203 хиляди студенти ще отбележат 8 декември. Това значи, че в случай че умножим парите по броя на студентите, то най-малко 12 млн. лв. ще приберат хотелите и кръчмите от всички младежи.

Директорът на института обаче побърза да посочи, че тази сума е междинна и според от опциите си всеки ще харчи друго. Така за едни празникът може да коства 20 лв., а за други - 200-300. Сумата може да скочи и още, в случай че прибавим и всички тези към този момент приключили бакалаври и магистри, които към момента желаят да купонясват и да си напомнят старите времена.

По думите на Драганов и тази година предлагането е несметно. Има както за хотели, по този начин и за вили и къщи за посетители, където студентите могат да си разделят парите и да им излезе доста по-евтино.

Спрямо предходната година обаче не се следи основна разлика в цените, т.е. бъдещите висшисти няма да похарчат повече средства по отношение на миналогодишния празник.

Традиционно и тази година се чака младежите да се веселят към огромните студентски центрове в София, Велико Търново, Варна и Бургас. Към хотелите в Поморие, Кюстендил и Св. св. Константин и Елена също има интерес заради съществуването на спа хотели. Разбира се, няма по какъв начин да пропуснем и обичайните купонджийски средища около празника на студентите, а точно зимните ни курорти Банско, Боровец и Поморие.

Според Драганов в хотели ще се веселят към 28 хиляди младежи, а междинната цена на пакетите е към 110 лв..

В уеб страниците за групово извършване на покупки сега се намират цени и от 19 лв. за нощувка в тризвезден хотел в Банско. Цената е смъкната с 34% и с изключение на спането е включено и прилагане на спа центъра на комплекса. За закуска пък ще би трябвало да доплатим 5 лв.. 99 лв. излизат две нощувки със закуски, празнична вечеря и празненство с диджей в хотел с 4 звезди. Условието обаче е студентите да спят в апартамент с две спални.

В Боровец петзвезден хотел желае 169 лв. за 2 нощувки със закуски и празнична софра, която ще включва тристепенно меню, 50 грама алкохол, половин бутилка вино и безалкохолна напитка. И тук учещите ще имат опция да релаксират в басейн, сауна и парна баня.

Най-високата цена за празничен пакет в Пампорово доближава 112 лв. на човек за две нощувки във вилно населено място, като още веднъж за бъдещите висшисти ще бъде проведено особено развлечение.

635 лв. пък би излязло наемането на къща за посетители в Сапарева Баня. Капацитетът на вилата е 13 индивида, което значи, че всеки един от присъстващите ще би трябвало да се бръкне с близо 50 лв.. Отделно обаче би трябвало да се планува и храната, която не влиза в наема на къщата. Това обаче е висока цена за подобен вид настаняване, защото съгласно Румен Драганов за вила се дават приблизително по към 32 лв..

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) към този момент следи офертите и обявите, които се популяризират в университетите по отношение на идния студентски празник, оповестиха от контролния орган. Така с изключение на промоциите на туроператорите и всички оферти в интернет комисията ще обърне внимание и на афишите във вузовете. Започналите инспекции ще продължат до самия празник.

Проверяващите ще наблюдават главно дали има действителен търговец отсреща и дали туроператорът е регистриран. Причината е, че неведнъж дадени компании се показват за лицензирани турагенции, а в действителност те нямат права да правят сходна активност.

От ведомството поучават младежите, преди да купят пакетни пътувания, да се осведомят дали търговецът има уверение за регистрация, застраховка "професионална отговорност ", както и наложително да изискат сключването на писмен контракт и документи за осъществените заплащания.

Студентите би трябвало да обръщат и особено внимание на това какво тъкмо ще получат против посочената цена и в случай че има спомагателни услуги, дали те са включени в нея, или ще би трябвало да заплатят в допълнение за използването им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР