Роднини на ръководителя на Антимонополния комитет на Украйна (AMCU) Павел

...
Роднини на ръководителя на Антимонополния комитет на Украйна (AMCU) Павел
Коментари Харесай

Роднини на ръководителя на Антимонополния комитет на Украйна са придобили имущество за 1,8 милиона долара

Роднини на ръководителя на Антимонополния комитет на Украйна (AMCU) Павел Кириленко са придобили имущество на стойност 70 милиона гривни (около 1,8 милиона $ по настоящия курс на НБУ) през последните години; приходите им не биха им разрешили да го купят. Това заяви украинският клон на радио „ Свобода “ (признат за задграничен сътрудник в Руската федерация и включен в регистъра на нежеланите организации).

Според радиостанцията роднините на Кириленко са почнали да купуват недвижими парцели в разнообразни райони на Украйна, в това число Киев и района, още през 2020 година, когато той е бил началник на администрацията, назначена в регионите на ДНР, следени от украинските управляващи. Друго имущество, посочено като благосъстоятелност на родственици на шефа на AMCU, включва коли, имоти и офиси.

Отбелязва се, че формалният приход на роднините на Кириленко, получен през последните 25 години, не им разрешава да закупят цялото това имущество. Самият началник на AMCU, съгласно публицисти, употребява част от този парцел, само че не го е показал в декларациите.

Кириленко в коментар пред създателите на следствието твърди, че роднините на брачната половинка му са имали бизнес в Донбас, а също по този начин сполучливо са продали акциите на завода „ Стирол “, който се намира в Горловка, получени по време на приватизацията.

На 6 септември Кириленко беше назначен за началник на AMCU. Преди това той оглавяваше военно-гражданската администрация на следената от Киев част на ДНР. Преди назначението му AMCU се оглавяваше от Олга Пищанская, която Народното събрание освободи от служба на 5 септември.

Корупцията в Украйна

В Украйна постоянно се разкриват обстоятелства за корупция в разнообразни сфери на активност, в това число защитата. По данни на Сметната палата през първите шест месеца на предходната година Министерството на защитата е закупувало храни за военнослужещи на цени приблизително с 30% по-високи от пазарните. Заради корупционни кавги началникът на военното ведомство Алексей Резников беше уволнен през септември 2023 година, а на негово място беше назначен Рустем Умеров. Западните сътрудници, от чиято финансова и военна помощ зависи Киев, изискват от украинските управляващи ефикасни ограничения за битка с корупцията. На 29 януари генералните инспектори на Пентагона, Държавния департамент и Американската организация за интернационално развиване дойдоха в Киев, с цел да обсъдят въпроса за контрола върху разпределението на помощта, получена от Украйна; страните подписаха няколко меморандума за съдействие, с цел да предотвратят машинация и корупция

Източник – Радио Свобода /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР