Родителите трябва да познават рисковете и как могат да ги

...
Родителите трябва да познават рисковете и как могат да ги
Коментари Харесай

Георги Апостолов: 80% от комуникацията на децата минава през интернет, а това у нас е извън образователната система


Родителите би трябвало да познават рисковете и по какъв начин могат да ги избегнат - просто би трябвало да създадат в Google детски профил, тогава системата автоматизирано включва отбрани

Знаете за търсената известност в интернет, изключително при децата, при издание на лични фотоси и видеоклипове, които са по-провокативни, със полови подмятания, в които те постоянно са полуголи, от време на време - и голи. През 2010 година го правеха едвам 4% от децата, а в края на 2016 година - към този момент 24% от тях. Рискът е от фиксиране на вниманието на педофил към тях, а когато тези фотоси и клипове се разпространят, децата постоянно са подложени на тормоз от своите връстници.

Заради сходни случаи имаме информация по какъв начин фамилии се преселват от един град в различен, тъй като в цели учебни заведения знаят за това. Стигало се е и до физическо принуждение, до грозни обиди и намеци. И това е единствено един образец.

В целия свят, където има клонове на УНИЦЕФ за протекция на децата, бе показан неотдавна световен отчет за ситуацията на децата в епохата на цифровата стопанска система. Във всяка страна се предложиха на публичното внимание характерните акценти, присъщи за нея. У нас УНИЦЕФ България показа дружно с нас, Националният център за безвреден интернет, най-съществените моменти от националното представително проучване, направено от нас, което стана част от световния отчет. То бе второто за последните 6 година През 2010 година имаше сходно общоевропейско изследване, наричаше се „ Децата на Европейски Съюз онлайн”, в което ние също представяхме България. И до момента сме част от тази мрежа, която се разрасна и се назовава „ Децата на света онлайн”.

Последното проучване ни разреши да съпоставим трендовете, които са се развили през интервала от 6 година Резултатите от една страна са позитивни, от друга - тревожни. Но ще направя една спогодба - няма данни, които могат да бъдат тълкувани едностранно като положителни и като отрицателни. Ще разберете за какво. Например, за тези последни 6 година пикът на влизане на деца в интернет се е изместил с 3 година надолу. През 2010 година това се случваше на деца на 10 година възраст, в този момент - на деца на 7 година възраст, тук, в България.

Наблюдаваме и доста ранно всеобщо нахлуване на деца в интернет. До 7 година възраст 50% от децата у нас към този момент са в интернет. Дали това е добре или зле? Нека съпоставим данните от 2010 година, когато българските деца се класираха на второ място след шведските по дълготрайност на прилагане на интернет. А колкото по-дълго се употребява той, толкоз повече се усилват и рисковете. Но въпреки това проучването включваше и осем съществени компетентности, с цел да се отбрани сигурността в мрежата. А там българските и шведските деца се класираха много над средноевропейското ниво.

Затова по-честото прилагане на интернет от една страна усилва рисковете, а от друга - учи децата на умения сами да се пазят от тях. Но това извънредно доста зависи от родителите - до каква степен те са говорили с детето си за интернет или просто са му дали таблета и са му споделили - играй си с него. За страдание, така наречен цифрово родителство /родителят да знае главните опасности, тъй като той е този, който прави първия профил на детето си във Facebook - там не се разрешава независимо да се идентифицираш с профил под 13 година - бел.а./ към момента е много изоставащо в целия свят, а в България - още повече.

Да си в обществените мрежи не е нещо укорително, когато си под 13 година - виждаш, че там е целият ти клас, а теб да те няма. Затова доста от тези профили се основават с подправена възраст, тъй като различен метод няма. Родителят оказва помощ в този случай и той избира първата хрумнала му възраст - може и да звучи комично, само че в интернет децата са с възраст 35, та даже 50 година и 60 година

Такава е практиката, само че в този случай родителите не знаят, че по този начин лишават децата си от 6 базови отбрани, които Facebook дава за профили под 18 година А те са: никой не може да поства в профила на дете, да го тагва на фотоси, които автоматизирано излизат без утвърждение от името на този профил, не може човек, който е отвън листата на приятелите и на приятелите на приятелите на детето да комуникира с него, т.е. по този начин се препятства свързването с чужд. И още нещо - никаква външна търсачка от вида на Google не може да открие профил, който е с възраст под 18 година Докато при профилите на пълнолетните не е по този начин.

Това са все отбрани, за които родителите не подозират, и децата в някакъв миг са оставени от тях сами да се оправят. До 9 година възраст децата са по-скоро пасивни консуматори на интернет - гледат анимации, видеоклипове и други Често дребните, които още не могат да пишат, търсят анимации гласово - примерно за Том и Джери. На 3-4 година те умерено дават командата и Ютуб изважда съответните клипчета. Но на второ-трето кликване в профил на страницата, при предлаганите други видиа, стартират да се появяват порноматериали, постоянно - порнографска анимация, в които героите на Дисни се употребяват, с цел да се показват полови подиуми, постоянно много груби и с принуждение.

Точно това родителите би трябвало да знаят, както и да са осведомени, че доста елементарно могат да се избегнат тези шокиращи за дребното дете сюжети. Те просто би трябвало да създадат в Google детски профил, в който даже не е нужно да се написа точната възраст на детето – тогава системата автоматизирано включва отбрани. Така в Ютуб всички видеоматериали, които са означени с 18+ и засечените нецензурен анимации не излизат при търсенето. Детският профил е за всички под 18 година и изисква единствено една регистрация. Така детето може да употребява интернет единствено през личния си профил - по този метод се отстранява голяма част от наличието, което не е уместно за него, в това число и рекламите.

На нашия уебсайт, на Центъра за безвреден интернет - safenet.bg имаме разказани всички опасности за деца в сходство с възрастта им, второ - препоръки по какъв начин те да се избегнат. Описали сме малко по малко по какъв начин се прави детски профил, дали сме линк към най-новата стратегия на български език за наставнически надзор за мобилни устройства, която се популяризира гратис, с помощта на положителната воля на българо-немска компания. Нека родителите почетат малко преди да връчат на детето си таблета или телефона.

И тук ще се върна на тревожните трендове от последните 6 година Данните демонстрират, че се ускорява насилието в интернет. А и отвън него. Както имаме повишаване на сексуализацията на децата, по този начин се усилват и случаите на тормоз над децата - без значение дали физически или онлайн. 15% от децата признават, че са унизени, 48% от унизените споделят, че това става онлайн, а 36% от тях споделят, че това се случва от страна на техни връстници.

Децата доста добре осъзнават, че тормозът в класната стая, в двора, в коридора се вижда от 30-50-100 деца, само че в онлайн очевидците са хиляди. Ако си унизен в учебно заведение, свършват часовете и се прибираш в къщи на мира, само че онлайн тормозът не стопира, той е 24 ч. в денонощието. И като резултат - комплицирани душевен и прочувствени контузии в неукрепналия детски свят. Необяснимо е, че има родители, които не приготвят децата си за това, макар че има разновидности за предотвратяване и реакция.

А учебното заведение сякаш към момента не признава, че интернет съществува… За мнозина от учителите и възпитателите това, което се случва в интернет, не се случва в учебното заведение, затова няма проблем. Същото е и при българските институции по този въпрос - те са абдикирали от тематиката за отбрана на децата в интернет пространството. Да, има я в разнообразни тактики, преписани от европейски наставления, само че на процедура всичко, което се прави, е на плещите на Центъра за безвреден интернет в партньорство с ГДБОП. Другите институции ни поддържат на думи.

Учудващо е нали? За мен не е - България няма координирана национална политика за отбрана на децата от принуждение в онлайн пространството. Затова настояваме да се сътвори министерство за детето и фамилията и мисля, че от ДАЗД биха ни подкрепили, тъй като те сега нямат нито нужните средства, нито пълномощия. На нас ни би трябвало предварителна защита, която включва ограмотяване на родителите по тематиката, а и смяна в образователните стратегии и наличие.

Интернетът не се състои към този момент единствено от механически умения, той от дълго време е обществена среда - 80% от връзката и социализацията на децата минава през компютърни устройства, а това у нас е отвън просветителната система. Виждаме го и в нашата работа - зачестяват сигналите и спада възрастта на деца, които са виктимизирани и стават жертва на полова употреба онлайн. Те не могат да се защитят, стига се до действително полово принуждение и тогава нещата стигат до ГДБОП, прокуратурата и съда. Затова е време родители и институции да се разсънят в този момент, тъй като, както споделят, на следващия ден към този момент ще е късно.
-------------------
Георги Апостолов е координатор на Центъра за безвреден Интернет. Коментарът е оповестен в БГНЕС.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР