Родителите трябва да научат децата си на много важни житейски

...
Родителите трябва да научат децата си на много важни житейски
Коментари Харесай

Как безболезнено и неусетно да научите децата си да бъдат по-самостоятелни

Родителите би трябвало да научат децата си на доста значими житейски уроци, само че несъмнено един от най-важните е да ги създадат независими, уверени и самостоятелни. Трудна работа обаче. А за какво е сложна? Отново поради родителите, които вземат всички решения вместо децата си, които ги държат допустимо най-близо до себе си колкото се може по-дълго. Не е елементарно да виждаме, че децата ни порастват и имат все по-малко потребност от нас, само че това е хубостта на живота. Свършили сме си работата като родители, когато забележим децата си съумели, уверени, самостоятелни и щастливи.

Ето по какъв начин можем по-безболезнено и незабелязано да ги създадем по-самостоятелни:

1. Оставете детето да води пътя.

Като начало на по-кратки дистанции. Например на връщане към колата или към у дома. Дръжте го за ръка, само че дано то да споделя накъде да завиете, накъде да продължите. По този метод проверявате и паметта им. По този метод им засвидетелствате и доверие, а те от своя страна се усещат по-самостоятелни, горди, самостоятелни. 

2. Уверете се, че детето ви знае цялостното си име.

Много деца в учебно заведение не знаят цялостното си име. Тогава става проблем, когато имената на децата се повтарят, а те не знаят семействата си. Някои даже не знаят и цялостното си първо име, тъй като постонно са ги наричали на галено. Ето нещо напълно елементарно и значимо, което можете да извършите – постарайте се детето да научи цялостното си име, преди да тръгне на учебно заведение.

3. Подредете дома си по този начин, че детето да стига всичко.

Начинът, по който е проведен домът ви, въздейства върху развиването на детето. Ако желаете то да може да извършва задания безвредно и гладко, най-вероятно е добре да поставите салфетките, облеклата, водата тук-там, които са налични за детето. От време на време го молете да ви донася по нещо.

4. Не им напомняйте непрекъснато.

Ако непрекъснато им напомняте какво имат да вършат, децата неумишлено стартират да разчитат от ден на ден на вас и все по-малко на себе си. дано сами си изградят способ за запомняне и увещание какво би трябвало да свършат. Опитайте се да дадете указания един път и след това да ги оставите да се оправят сами.

5. Давайте опция за избор.

Ако детето ви желае лакомство да вземем за пример, което се състои от дребни части (бонбонки или нещо подобно), попитайте го какъв брой на брой желае – да вземем за пример 3 или 5 бонбончета. Най-вероятно ще изберат по-голямата численост и ще се усещат по този начин, като че ли са постигнали триумф. По този метод получават повече убеденост. За по-здравословно предложение нарежете портокал на късчета и задайте същия въпрос.

Също по този начин е значимо да говорите с тях като с възрастни. Обяснете им от дребни каква е цената на парите, какво значат кредитните карти и така нататък

6. Насърчавайте независимата игра.

Можете да насърчавате детето да играе независимо едвам след навършване на една годинка. Първо започнете с няколко минути, в които го оставяте да се занимава самО. Постепенно увеличавайте времето, с цел да може на 3-4-годишна възраст, когато се разсънва рано-рано сутринта, да може да си играе, вместо да идва да ви буди и да търси внимание и компания. С времето детето ще заобича това време, в което се забавлява със свои си неща, и ще продължи да го прави, когато го трансформира в табиет.

Ако не сте сигурни по какъв начин да се справите с дребното в ученето на независима игра, може да започнете да го водите с вас в кухнята да вземем за пример, до момента в който приготвяте вечеря. Дайте му купа, бъркалка и лъжици – обезпечени 10 минути развлечение. Нататък използвайте въображението си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР