Родителите ще могат да ги освобождават за 15 дни Учениците

...
Родителите ще могат да ги освобождават за 15 дни Учениците
Коментари Харесай

Всички ученици ликуват след тази новина

Родителите ще могат да ги освобождават за 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред . В момента тези дни са до 3 с молба към класния началник и още 7 - с позволение на шефа на съответното учебно заведение.

" Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в наредбата за приобщаващо обучение - увеличаваме тези отсъствия по фамилни аргументи на 15 за всяка образователна година ", изясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното потребление, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

Реакцията на МОН идва вследствие на апели от родители да се усилят дните, които родители могат да извиняват отсъствията на децата си с декларация, защото децата постоянно имат леки неразположения, които не изискват вървене при доктор. Депутати също възприеха концепцията и обявиха, че приготвят сходни промени.

Днес започват 276 състезанието за учебни шефове в цяла България, заяви още министър Цоков. " Ще се търсят шефове визионери и водачи, а освен админи ", акцентира той. Конкурсите ще се организират по нови правила, като в комисиите по избора им ще има по трима представители на районните ръководства по образованието, а не по двама, както до момента. Представителите на съответната общинска администрация и на обществения съвет в учебното заведение остават по един. По думите на министър Цоков писменият тест за претендентите за шефове е изменен по метод, който да мери на единствено знанията им за нормативните документи, само че и техните компетентности - опциите за развиване на екипи и справяне с спешни обстановки. В устния изпит са включени проблеми, които са свързани с характерност на съответното учебно заведение. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Министърът заяви и че ведомството работи по цялостна смяна на наредбата за статута и професионалното развиване на учителите и шефовете, в която е планувано да има годишни оценки на директорите. Идеята е те да могат да бъдат заменени, в случай че се види, че не се оправят със отговорностите си. " Това обсъждаме сега с парламентарната комисия по обучение, надяваме се да стане част от измененията в закона за учебното обучение ", уточни той.

Министър Цоков заяви още, че през идващите седмици и месеци ще се създаде стандарт за качество на образованието, макар че на други събития е коментирал, че въпросният стандарт към този момент е съвсем подготвен и ще бъде показан " до седмици ". " Той ще даде опция за самокритика на обособените просветителни институции, както и външен взор по какъв начин те се оправят с съответните знаци за качество. Ще имаме взор върху това кои учебни заведения се оправят добре, кои - по-лошо и кои не се оправят с поставените задания ", уточни той. Въпросният стандарт за качество се чака от години, като на него се залагат огромни очаквания за действителна смяна в образованието.  

" През последните дни на 2023 година подписахме нов групов контракт, с който заплатите на учителите и другите педагогичен експерти се усилиха с 8.4% и началната заплата на преподавател е в порядъка на 1853 лева, на старши преподавател е 1911 лева, а шеф - 2250 лева ", напомни още министър Цоков.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР