Родителите на деца с онкохематологични заболявания няма да се занимават

...
Родителите на деца с онкохематологични заболявания няма да се занимават
Коментари Харесай

Родителите на онкоболни деца няма сами да подават документи в НЗОК

„ Родителите на деца с онкохематологични болести няма да се занимават повече с подаването на документи. Това ще се случва на равнище болница – НЗОК “, даде обещание здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор. Той отговори на запитване на Георги Михайлов от Българска социалистическа партия какви ограничения се подхващат, с цел да може лекуването на децата да бъде облекчено, а поводът са скорошните митинги на родители на деца с онкохематологични болести, както и отводи за лекуване на деца с редки заболявания в чужбина. Родителите аплайват в някогашния фонд за лекуване в чужбина, който към този момент е в НЗОК, както за онкотерапия в чужбина, по този начин и когато се постанова лекуване с лекарства, които към този момент нямат регистрация у нас, защото и те се поемат от фонда. Облекчението обаче ще е главно за обезпечаването на медикаменти, а не за лекуване в чужбина.

Проблемът с нерегистрираните у нас медикаменти и трудната процедура, по която лечебните заведения ги набират, е от години, само че нашумя неотдавна, откакто НЗОК бави месеци заплащането на онкопрепарат за ИСУЛ и болничното заведение най-сетне изиска парите от майката на болно дете. За лекуването имаше и дарителска сметка, парите от която касата също има право да изиска за покриване на лекуването.

„ Разпоредбите по отношение на потреблението на средства от налични дарителски сметки на децата провокираха спор сред НЗОК, лечебни заведения, родители на деца с онкозаболявания. С тях направих градивен разговор. В момента Министерство на здравеопазването и представителите на другите страни в разговора създават план за промени в съответната разпоредба - предлага се за процедурите по НЗОК при обезпечаване на лекуване на деца да не се взема поради въпросът за съществуването на дарителска сметка в интерес на лекуването. Ще усъвършенстваме периодите на подаването на документи ", разгласи Ананиев. Той даде обещание измененията да са в действие от септември.

 

ОБЯСНЕНИЯ

Той добави, че някои медикаменти отпадат не по виновност на администрацията, а заради липса на доставка от производителите или отпадането им от Позитивния лекарствен лист. " За деца се доставят и нерегистрирани у нас медикаменти и по този механизъм ще се работи, тъй като задачата е да не се позволява дефицит на лекарства ", увери министърът. Обикновено производителите отдръпват от пазара у нас остарели, базови лечения, чиито цени в България са нерентабилни, защото са измежду най-ниските в Европейски Съюз. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР