Родителите на деца до 12 години, които са върнати от

...
Родителите на деца до 12 години, които са върнати от
Коментари Харесай

Родителите на деца до 12 години ще имат право на болничен при карантина в училище

Родителите на деца до 12 години, които са върнати от учебно заведение поради карантина на класа или на цялото образователно заведение, ще имат право на болнични за този интервал от време. Това плануват промени в Закона за здравето, Кодекса на труда и Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани в Народното събрание от депутати от ръководещата коалиция. Поправките влизат в дневния ред на Народното събрание две години след началото на пандемията и в изискванията на мощно разхлабени ограничаващи ограничения у нас.

Към момента право на отпуск по болест имат единствено родителите на здрави деца, които са върнати от детска градина или ясла. За по-големите до 14 години здравното министерство предложи компенсанция на фамилиите, вместо болнични. 650 лв. е помощта за фамилиите с едно дете, а за тези с две и повече деца - 975 лв., като тези размери се изплащат при въведени ограничавания за повече от 10 работни дни от месеца.

Условията за приемане са няколко: в случай че родителите не могат да работят от разстояние, не могат да употребяват заплатен отпуск и не са в болнични. Друго условие е подоходният аршин - междинният приход на човек от семейството да е по-нисък или еднакъв на 975 лв.. Така право на поддръжка от страната има семейство с едно дете и общ приход до 2925 лв., а с две деца приходът не би трябвало да надвишава 3900 лв..

Според вносителите на законопроекта, все още поради празнина в законодателството родителите на върнатите от учебно заведение деца до 12 години освен нямат право на болнични, само че и подлежат на санкция, в случай че ги оставят сами вкъщи - тя е в размер от 1000 до 5000 лв., допустимо е да се наложи и по-тежко административно наказване.

Предвижда се новият ред за взимане на болнични да влезе в действие от 1 юли, дружно с плануваната актуализация на държавния бюджет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР