Родителите на близо 200 ученици от пловдивските гимназии са изявили

...
Родителите на близо 200 ученици от пловдивските гимназии са изявили
Коментари Харесай

След анкета: Близо 200 ученици ще бъдат ваксинирани в Пловдив

Родителите на близо 200 възпитаници от пловдивските гимназии са изявили предпочитание децата им да бъдат имунизирани против COVID-19. Това сочи анкета на Регионалната здравна ревизия, направена благодарение на шефовете на образователните заведения. Екипите на РЗИ имат подготвеност да стартират имунизациите още идната седмица, като отидат на място, в учебните заведения.

В Езикова гимназия в Пловдив предпочитание децата им да бъдат имунизирани са изявили под 10% от родителите.

" Това е едно начало, защото въпреки всичко при децата до в този момент няма практиката, няма проучванията, какви са резултатите. При нас към 80 деца ще се имунизират. Разбира се, това е първичното предпочитание. Да забележим какво ще се случи сега, в който дойдат с инжекциите от РЗИ ", разяснява шефът на гимназията Николай Радев.

Ваксината на " Пфайзер ", която е единствената позволена за лица над 12 години, ще бъде поставяна в медицинските кабинети в учебните заведения. Но единствено откакто децата показват подписано осведомено единодушие от родителите си.

" Важно е в деня на имунизацията детето да е крепко, да няма температура, кашлица, остро инфекциозно заболяване, няма някакви странични реакции съществени с изключение на най–често болежка в мястото на убождането ", съобщи доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Целта е до есента да бъдат имунизирани оптимален брой възпитаници.

" Ако не ги имунизираме децата, рискуваме на есен, когато те се върнат в учебно заведение, когато са в затворени пространства, рискуваме вирусът да нападна тях, защото не за първи път се случва, когато вирусът обхване възрастните, да стартира да нападна децата ", изясни епидемиологът доктор Христина Бацелова.

До момента ваксина против COVID-19 са получили малко над 1200 малолетни в страната. Няма следени тежки странични реакции.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР