Родителите, чиито деца ходят на частна детска градина, защото са

...
Родителите, чиито деца ходят на частна детска градина, защото са
Коментари Харесай

300 лева компенсация за дете в частна градина

Родителите, чиито деца вървят на частна детска градина, тъй като са останали без места в общинските или държавните детски заведения, ще могат да аплайват за месечна отплата, написа

Това е една от групите фамилии, които ще имат право на пари от страната, гласи план на разпоредба на МОН, качен за публично разискване.

Документът обгръща децата от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, като изключва хлапетата, които вървят на ясла. Компенсациите ще се дават за разноските на фамилиите по развъждане и образование, като те би трябвало да са изпълнили няколко критерия.

Сред тях е детето да е кандидатствало по реда, само че да е останало без място, като Общината да не му е предложила различно такова. Освен това детето да не посещава форма на предучилищно обучение в държавно или общинско детско заведение.

В същото време, в случай че е записано на предучилищна в частно заведение, последното не би трябвало да получават държавно финансиране.

Според предварителните планове сумата за дете на месец ще бъде към 300 лева "За 2021 година средно-месечно ще бъдат обезщетени разноските за към 3600 деца ", написа в претекстовете си към документа просветният министър Красимир Вълчев.

Според наредбата, с цел да бъда утвърдени за парите, родителите ще би трябвало да имат контракти за просветителна услуга.

Тук са включени документи от частни градини и учебни заведения, от просветителни центрове или подписани с детегледачки, които обаче имат педагогическо обучение, изясни една от особеностите в документа Борис Цветков от Дискусионен клуб за обществена локална политика.

По думите му в плана би трябвало да се слагат стоманени периоди за приемането на парите, които сега липсват. В него е посочено единствено, че родителите подават до 15 октомври заявление по пример.

За актуалната образователна година то ще се подава до 30 април, което значи, че за януари и февруари обезщетения евентуално няма да има, макар че в плана е залегнало обсегът да е от 1 януари до 14 септември 2021 година, уточни още Цветков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР