Родители от Варна сигнализираха, че деца със Синдром на Даун

...
Родители от Варна сигнализираха, че деца със Синдром на Даун
Коментари Харесай

Деца със Синдром на Даун остават без средства за рехабилитация

Родители от Варна алармираха, че деца със Синдром на Даун всеобщо получават по-малък % при оценката на здравословното им положение от ТЕЛК. Така губят финансовата поддръжка от страната и правото на непозната помощ, което пък ги лишава от персонален помощник.

В България няма точна статистика, само че е известно, че годишно се раждат към 100 деца със Синдром на Даун. Едно от тях е 14-годишната Валентина от Варна. Освен с генетичната особеност, момичето се ражда и с доста съпътстващи болести. Четворен присъщ недостатък на сърцето - Тетралогия на Фало, хипотиреоидизъм и не поставям страбизма и зрителната заостреност, която е влошена. Това детенце може би имаше най-големия шанс да се падне тъкмо в нашето семейство, тъй като дава толкоз доста любов и топлота на нас и ние на нея, споделя майката на Валентина Галина Вълчанова.

Преди 3 години експертната лекарска комисия във Варна дава на Валентина 76% неработоспособност, което значи финансова помощ от 450 лв.. Въпреки че положението й се утежнява, преди месец процентът бил понижен на 60.

При изискване, че е имала лека умствена назадничавост, а в този момент откакто прекосяваме в по-тежката степен - умерена умствена назадничавост, тя е с 60%. Сега падаме под долната граница и на нея й се дава най-малко за умственото увреждане % и тя ще взима 350 лв., споделя майката.

За да се развиват, с децата би трябвало да работят психолог, логопед и рехабилитатор. Всяка дума, всяка крачка е плод на доста старания от страна на експертите, споделят родителите. Това обаче е скъпо и малко от тях могат да си го разрешат.

При всички случаи сумата, която изисква едно такова дете за всички тези експерти стартира от 300, 400 лв. нагоре, което е непостижимо за множеството фамилии, добавя Галина Вълчанова. Критериите за оценка на здравословното положение на децата са неразбираеми, а решенията на експертната лекарска комисия постоянно опонират на лекарските изводи, споделят родители на деца със Синдром на Даун.

За мен това зависи към този момент от субективното решение - не знам дали е тъй като не сме приятни, тъй като сътворяваме проблеми. След като законът го разрешава - идентична е виновността и на комисията, и на нормативната база, счита Галина Вълчанова.

Миналата година фондация " Живот със Синдром на Даун " предприе самодейност за смяна на нормативната разпоредба за здравната експертиза. Тя гласи, че след навършване на 3 години, процентът неработоспособност на децата автоматизирано пада от 50 на 30. Според родителите това е дискриминация - децата са лишени от правото да живеят обикновено, с което страната нарушава Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.

Тези деца са лишени от всевъзможен тип поддръжка. Финансова, лечения, и в действителност тези 30 % не значат безусловно нищо. Това, което е належащо, е да получи минимума проценти 50 - до живот и наложително с непозната помощ през целия живот, без значение, споделя Силвена Христова от фондация " Живот със Синдром на Даун ". Въпреки обещанията на здравното министерство, смяна в наредбата досега няма, споделят родителите.

За страдание останахме излъгани - и ние като фондация, и всички родители. Стъпките, които е подхванала фондация " Живот със Синдром на Даун " е да заведе дело против страната за смяната на тази нормативна разпоредба. Ние няма да се откажем и ще търсим поддръжка и отвън страната, добавя Силвена Христова.

В отговор на питане на Българска национална телевизия, от министерството на опазването на здравето обявиха, че към този момент е направен план за нормативна смяна. Той планува премахването на възрастовото разграничение в степента на увреждане на хората с генетични аномалии. В момента планът се съгласува с юридическите условия и скоро ще бъде оповестен за публично разискване в уеб страницата на здравното министерството и в Портала за публични съвещания към Министерския съвет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР