Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното

...
Родители на седмокласници изразяват несъгласието си с формата на Националното
Коментари Харесай

Родители на седмокласници настояват за промяна в матурата по математика

Родители на седмокласници показват несъгласието си с формата на Националното външно оценяване /НВО/ по математика за седми клас. В онлайн петиция до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев те желаят смяна на формата на НВО. Предлага се обединение на двете елементи и различен вид - понижаване на броя на дилемите в първата част за сметка на втората част от изпита.
Писмо със същия текст е импортирано и в МОН на 15 януари, оповестиха от родителската самодейност, представена от Българска телеграфна агенция.
"Сегашният метод на осъществяване на НВО по математика планува делене на две елементи, като в първата част се чака решение на 20 задания за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задания за 90 минути. Времето за работа в първи модул е извънредно незадоволително за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, тъй като не регистрира когнитивните им и психически особености и понижава прецизността при оценяването на познанията ", се декларира в петицията.
Родителите допълват, че НВО би трябвало да е инспекция на първо място на уменията за мислене и знанията, добити в целия прогимназиален стадий. Според тях незадоволителното време за обзор или корекция ще показа добре най-вече по-бързите и приспособими възпитаници, за сметка на тези, които въпреки и с задоволително познания, работят по-бавно. "Не намираме рационални причини за актуалното систематизиране на дилемите по математика в два модула ", декларират от родителската самодейност.
В петицията се отбелязва, че за разлика от математиката, НВО по Български език и литература /БЕЛ/ е система от два радикално разнообразни изпита - инспекция на компетентности по БЕЛ и инспекция на езикови и писмени умения в построяването на текст - преразказ по непознато произведение.
"Разделянето на НВО по математика на два модула единствено за уеднаквяване на формата при двете образователни дисциплини е незаслужено към децата ", декларират родителите. Те оферират да бъде разисквана смяна на формата на НВО по математика още за актуалната образователна година. "Сливането на двете елементи на НВО по математика заслужено би равнопоставило двете категории на оценяване - тази на знанието и тази на умеенето да се представиш и да работиш бързо напрегнат ", се показва в петицията. Родителите оферират и различен вид за смяна - понижаване на броя на дилемите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задания с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задания с възходяща трудност във втора част за 90 минути).
Според тях по този метод ще бъдат реализирани оптимално задачите на НВО, според наредбата от 1 септември 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците. "В настоящия формат на НВО по математика оценката на знанието е на назад във времето, а по-голяма тежест се дава на бързината и представянето ", считат уредниците на петицията.
Според родителите, инициирали петицията, препоръчаните два разновидността за смяна на изпитния формат по математика ще обезпечат на учениците задоволително време за обсъждане, решение и инспекция на дилемите, което ще им даде опция да покажат в оптималната степен знанията си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР