Родители на деца с увреждания излязоха днес на шести национален

...
Родители на деца с увреждания излязоха днес на шести национален
Коментари Харесай

Родители на деца с увреждания погребаха надеждата


Родители на деца с увреждания излязоха през днешния ден на шести народен митинг в центъра на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Родителите желаят право на заслужен живот за техните деца, тъй като системата ги убива! Искаме най-сетне прословутият Закон за персоналната помощ да се случи, оповестиха родителите.

Те сложиха скелет в инвалидна количка, надгробна плоча, развяха черни балони и под съпровода на великия глас на Ленард Коен оповестиха, че погребват вярата. С афиш "Бойко, и преди и след 18 сме значими, колкото автомагистралите!" протестиращите се изправиха пред постройката на държавното управление.

Родителите на деца с увреждания, стекли се от цяла България на митинга под прозорците на Министерски съвет, упорстват за радикална смяна на метода, по който се правят оценка уврежданията, потребностите и финансовата поддръжка. Те упорстват да се тръгне от прекосяване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на индивида, подбудени от това увреждане, само че за общественото му включване в общността – детската градина, учебното заведение, университета, пазара на труда и прочие

Медицинската оценка би трябвало да се съдържа в една разширена епикриза, която да демонстрира трайния недостиг на органи. Медицинската оценка би трябвало да се употребява като база за сложна самостоятелна оценка, която включва потребността от рехабилитация, механически помощни средства, медицински произведения, персонална помощ, адаптиране на жилище или персонално транспортно средство, помощ в дома, в учебно заведение, на работното място. Тази оценка е нужно да се реализира от екип експерти в другите области към локалните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за обществено подкрепяне.
 Бойко, и преди и след 18 сме значими, колкото автомагистралите! Бойко, и преди и след 18 сме значими, колкото автомагистралите! / БГНЕС
Според протестиращите техническите помощни средства би трябвало да включват всевъзможни устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират недостига на човешкото тяло и сетива, провокиран от болестта. Оценката би трябвало да се повтаря от време на време – изключително при децата и при смяна на събитията.

Сред настояванията е типът и размерът на самостоятелната поддръжка следва да включват: месечна прехрана заради увреждане, механически помощни средства, персонална помощ - поддръжка в дома, на работното място и други Въз основа на тази оценка би трябвало да се образува персонален бюджет на индивида. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието „ персонален бюджет “), в който статутът "Лична помощ" е ясно регламентирана. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР