Родители на деца, които учат в Софийската професионална гимназия по

...
Родители на деца, които учат в Софийската професионална гимназия по
Коментари Харесай

Що за безумие?! Местят 900 ученици от софийска гимназия в необитаема сграда от 2005 година

Родители на деца, които учат в Софийската професионална гимназия по туризъм, са обезпокоени мощно. По думите им преди 10 дни са били известени, че цялото учебно заведение се мести в друга постройка, защото следва ремонт на зданието, в което понастоящем учат децата.

Според родителите обаче новата постройка в действителност не е нова, а е някогашният Техникум по полимерни технологии, който е ненаселен от 2005 година и съгласно тях зданието е рисково за 900-те възпитаници.

„ Отидох до по този начин наречената нова постройка на бул. „ Рожен ”. Вътре не съм влизала. Но положението на двора единствено е потресаващо. Още на входа има електрическо табло, което не е ясно законно ли е, рисково ли е. Дворът е разоран – тиня, клони, липса на ограда тук-там. Има игрище с изгнили уреди. Има надвиснали като гилотини стъкла ”, съобщи в ефира на „ Здравей, България ” Божана Първанова, родител на възпитаник.

Причина за преместването е дотация за ремонт на постройката на Софийската професионална гимназия по туризъм, защото са получени средства по европейски план, които би трябвало да се усвоят до края на годината. Трябва да се направи повсеместен ремонт като се стартира от покрива и се смени електрическата апаратура.

„ Новата постройка, в която желаят да реалокират децата ни, е меко казано в доста неприятно положение. Санитарните пространства са под всякаква рецензия. Всички тръби са изгнили. В момента се прави някакъв ремонт, с цел да могат да се реалокират 900 деца. Здравето и животът им са най-важни ”, акцентира и татко на възпитаник. По думите му родителите са сезирали всички способени институции, които могат да вземат отношение по въпроса.

„ Казаха ни, че новата постройка е неотопляема все още. Но вместо на Топлоелектрическа централа – ще се употребява електричество ”, добави мъжът.

„ След съвещания с всички равнища на Министерството на образованието се откри, че тази постройка е единствената свободна на територията на София, която може да поеме 900 възпитаници, които да учат на две смени. Направила съм среща с кмета на регион „ Надежда ”, с Второ районно управление (на МВР), с Втора работа на Пожарна сигурност и Гражданска отбрана. Тоест в всички институции. Не считам, че по някакъв метод бихме сложили децата под риск. Освен това преди да се пренесем – би трябвало да получим и позволение от СРЗИ ”, акцентира и шефът на Софийска професионална гимназия по туризъм Антоанета Джонева.

Родителите обявиха, че са предложили децата да преминат на някакъв тип онлайн образование комбинирано с процедура.

" Така те ще имат обществен живот и ще учат. Но не желаеме да употребяват постройка, в която има счупени прозорци, няма да се отоплява добре и няма да има и проветрение ", уточни Божана Първанова, родител на възпитаник.

Директорът Антоанета Джонева акцентира, че разновидността за онлайн образование не зависи от управлението на учебното заведение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР