Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите

...
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите
Коментари Харесай

Най-популярните рецепти с авокадо

Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези другояче кръвожадни към съседите си нации, се хранели най-вече с растителни култури – фасул, царевица, картофи и домати. Авокадото със своето благосъстояние на белтъчини и мазнини отлично допълвало това вегетарианско меню и по тази причина било доста почитано.
Днес техните потомци в Мексико, от дълго време са не запомнили жанр и език, само че към момента подготвят вкусното Гуакамоле. Доказателство, че рецептата е запазила достоверният си тип е обстоятелството, че всички употребявани артикули в нея виреят по тези места от хилядолетия – авокадо, лайм, домати и царевични питки. За съпоставяне сякаш „ обичайните ” за българския народ храни като фасул, картофи и домати са донесени от Америка и единствено до преди 500 година нашите предшественици не са и допускали за тяхното битие.

Гуакамоле
2 плода авокадо
1 домат
сокът от един лайм или 1/2 лимон
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
зелен кориандър или магданоз
люта чушка или сос Табаско


Меката част на плодовете се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Доматът, чушката и зелените подправки се нарязват на ситно, а чесънът се пасира. След това всички съставки се разбъркват – елементарно, бързо и извънредно вкусно.
Мексиканците гребват от този сос със царевични питки, само че в случай че не ви се намират арабските също правят работа. Аз избирам гуакамолето със скариди – просто загребвайте по малко от него с почистените опашки.

Мексиканската кухня се слави освен с вкусните сосове и царевичните тортили, само че и със студените си супи. Освен известното Гаспачо, в този завършек на света обичат да хапват и чорба с авокадо. Ето и рецептата:

Студена чорба с авокадо
2 плода авокадо
1 кофичка кисело мляко
сокът на половин лимон
1 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън
сос Табаско, черен пипер, сол
твърдо сварени яйца
магданоз за гарниране


Авокадото и киселото мляко се пасират, до момента в който се получи гладка консистенция. Прибавят се лимона, зехтина, чесъна, сос Табаско, пипера и солта.
Супата се разсипва в купички и по този начин се оставя в хладилника да се охлади. След като я извадите гарнирайте всяка порция с половин яйце и филиз магданоз.

Последната рецепта с авокадо, която ще ви предложа може би ще ви изненада. Става дума не за ядене, а за подхранваща маска за лице. Винаги съм изказвала известни запаси към успеваемостта на домашно приготвената козметика, само че не и в този случай. За разлика от останалите плодове, скъпите съставки на авокадото елементарно проникват в кожата и не се нуждаят от никаква обработка. Намачкайте меката част на едно авокадо със супена лъжица зехтин и нанесете сместа за 20-тина минути на лицето. Премахнете маската единствено с тампон, пропит с почистващ лосион, с цел да останат съставите, които към този момент са проникнали в кожата. Маската има най-хубаво деяние, в случай че я извършите преди сън. На другия ден кожата ви ще бъде гладка и свежа.


Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР