Роденият във Франция Мунги Бавенди, Луис Брус от Съединените щати

...
Роденият във Франция Мунги Бавенди, Луис Брус от Съединените щати
Коментари Харесай

Трио учени спечели Нобелова награда за химия за изследване на нанокристали

Роденият във Франция Мунги Бавенди, Луис Брус от Съединените щати и роденият в Русия Алексей Екимов завоюваха Нобеловата премия за химия за проучване на полупроводникови нанокристали, известни като квантови точки.


Триото, чиито имена изтекоха в шведската преса преди оповестяването, съумя да създаде тези дребни съставни елементи, които „ в този момент популяризират светлината си от тв приемници и LED лампи и могат също по този начин да насочват хирурзите, когато отстраняват туморна тъкан, наред с доста други неща “, разгласи журито.

Имената на получателите към този момент бяха обявени от шведските медии, няколко от които споделиха, че са получили прессъобщение от Шведската кралска академия на науките, в което се показват имената на тримата основани в Съединени американски щати химици - часове преди академията даже да се срещне за финалното гласоподаване за спечелилите.

Бавенди сподели, че е " шокиран " от новината и не е виждал изтеклите отчети, съобщи Агенция Франс Прес.

Изтичането на информация за Нобеловата премия е необичайност, като другите академии поставят огромни старания, с цел да запазят имената на спечелилите в загадка до оповестяването.

62-годишният Бавенди, роден в Париж от родители французи и тунизийци, е професор в Масачузетския софтуерен институт (MIT) в Съединените щати.

80-годишният Брус е професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, а роденият в Русия Алексей Екимов работи в основаната в Съединени американски щати Nanocrystals Technology.

Триото ще си подели премията от 1 милион $, когато я получи от крал Карл XVI Густав на гала в Стокхолм на 10 декември, годишнината от гибелта през 1896 година на учения Алфред Нобел, който основава премиите в последната си воля и наследство.

Наградата за химия е третата за сезона след премиите за медицина за физика, които бяха оповестени по-рано през седмицата.

В медицината откривателите на РНК Каталин Карико и Дрю Вайсман бяха отличени за тяхната новаторска технология, която проправи пътя за мРНК ваксини против Ковид-19.

Наградата за физика ден по-късно отиде при французина Пиер Агостини, Ференц Краус (Унгария, Австрия) и Ан Л " Юлие (Франция, Швеция) за проучване, употребяващо ултра бързи светлинни проблясъци, които разрешават проучването на електрони вътре в атоми и молекули.

Най-очакваните награди за литература и мир ще бъдат оповестени надлежно в четвъртък и петък.

Наградата за стопанска система – основана през 1968 година и единствената Нобелова премия, която не е включена в наследството от 1895 година на шведския откривател и човеколюбец Алфред Нобел, учредяващо премиите – закрива Нобеловия сезон за 2023 година в понеделник, 9 октомври. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР