Роденият в Царево Иван Ценов е обявен за „Математик №

...
Роденият в Царево Иван Ценов е обявен за „Математик №
Коментари Харесай

Българин стана математик № 1 в Бостънския университет

Роденият в Царево Иван Ценов е разгласен за „ Математик № 1 " в Бостънския университет в Съединени американски щати. Титлата си той получи след усилена едногодишна работа под управлението на своите професори в влиятелното образователно заведение, осведоми BG-voice.com.

Младежът е ученик на Природоматематическата гимназия „ Акад. Никола Обрешков " в Бургас. Преди това е учил в Музикалното учебно заведение „ Проф. Панчо Владигеров " и в Базовото учебно заведение „ Михаил Лъкатник " в морския град. После се е дипломирал в Американския лицей в столицата. Веднага по-късно е признат в Бостънския университет, като е спечелил цялостна стипендия. Сега му следва да бъде във втори курс в специалността „ Физика и математика ". Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем Нобелови лауреати, измежду които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на премията „ Пулицър ", девет носители на „ Оскар ", носители на премиите „ Еми " и „ Тони " измежду своите преподаватели и ученици.

Иван Ценов е обожател на точните науки и музиката още от дете. След като се научава да свири на пиано, става и китарист. И споделя, че и през днешния ден обича да свири постоянно когато има време и въодушевление за това.

Сега младият студент споделя за образованието си зад Океана с възторг и споделя, че е получил прелестна опция да развива капацитета си.

„ Всичко е направено по този начин, че да подготвя към развиване. Материалната база е отлична. Професорите ни са необикновено дружелюбни ", разяснява Иван Ценов. Но е безапелационен, че в пътя пред него му следва да постави още доста старания и ясно си дава сметка за това.

Мечтата на момчето е, откакто приключи, да се занимава с научноизследователска работа. Със страдание си дава сметка, че ще му бъде мъчно да осъществя проектите си, в случай че работи в България. Но се надява, че ще успее да провежда времето си в бъдеще, тъй че да може да работи с изключение на в чужбина, и по планове, свързани в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР