Роденият в САЩ британски гражданин Уилям Браудър, чиято кампания срещу

...
Роденият в САЩ британски гражданин Уилям Браудър, чиято кампания срещу
Коментари Харесай

Работодателят на Магнитски е осъден в Русия на 9 години колония

Роденият в Съединени американски щати английски жител Уилям Браудър, чиято акция против корупцията в Русия докара до приемането на така наречен Закон " Магнитски " в Съединени американски щати и още 4 страни, бе наказан задочно в Русия на 9 години затворническа колония.

Той бе шеф на юриста Сергей Магнитски, който умря през 2009 година в московски затвор, откакто разкри скица за кражба на стотици милиони долари от съветски чиновници, бе задържан и мединиската помощ, от която се нуждаеше, бе отлагана до последния миг. Малко преди да почине Магнитски твърдеше, че е подложен на тормоз, с цел да направи " самопризнания ", че шефът му е укривал налози.
Сега Браудър, началник на капиталовия фонд Hermitage Capital Management, бе приет за отговорен в съзнателно довеждане до банкрут на компания и укриване на налози, заяви Главната поркуратура. Щетите за съветския фиск, породени от него и втория обвинен Иван Черкасов, са оценени на 3.4 милиарда рубли (почти 59 млн. долара). Браудър е санкциониран 200 000 рубли (3500 долара) и му се не разрешава за прави бизнес в Русия в продължение на 3 години. Черкасов получи 8 години затворническа колония с общ режим на задържане.

Британецът отвърна в " Туитър ", че отхвърля обвиняванията и че присъдата е реакция от президента Владимир Путин на това, че от 2012 година насам със Закон " Магнитски " към този момент се преследват съветски чиновници, стоящи зад изключително тежки форми на корупция и потъпкване на човешките права. В Съединени американски щати и Канада законът има и интернационална версия, покриваща всички страни по света.

Това е втората сходна присъда за Браудър. През 2013 година той задочно получи 9 години затвор в развой, станал абсурден с това, че в него бе наказан и към този момент умрелият Магнитски. Тогава " Интерпол " отхвърли да впише британеца измежду оповестените за интернационално търсене, тъй като делото е " с най-вече политически темперамент ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР