Родът Laminum (мъртва коприва) наброява около 40 вида, разпространени в

...
Родът Laminum (мъртва коприва) наброява около 40 вида, разпространени в
Коментари Харесай

Какво е Мъртва коприва

Родът Laminum (мъртва коприва) наброява към 40 типа, публикувани в Европа, Азия и Северна Америка, от които в българската флора са единствено 7. Семейството се назовава Устноцветни, заради особеното устройство на цветовете, формирани сякаш от две устни.

Българското название " мъртва коприва " идва от приликата на листата с тези на елементарната коприва, само че нямат съответните парливи власинки. Легендата свързва името на мъртвата коприва с кошута, която се изсипала при раждане и лежешком в смъртна заплаха на поляната, пасла мъртва коприва и по този начин се избавила.

Оттук произлиза едно от националните наименования " кошутина ". Някои от типовете мъртва коприва са известни като великденче, тъй като се беряли единствено на Великден, слагали го във вода, в която моми и момци се миели за здраве.

 Билка Мъртва коприва

Видовете мъртва коприва са едногодишни, алената и стъблообхващаща или многогодишни - останалите. Различават се един от различен по листата, баграта на венчето и някои други белези.

Видове, като гарганската, петнистата и жълтата мъртва коприва порастват в гори и шубраци в предпланините и планините, а други, като алената и стъблообхващащата порастват основно по тревисти и буренливи места или като бурени в равнините и предпланините в цялата страна. По-ограничено разпространяване имат бялата и двуразделната мъртва коприва, основно в Западна България.

В закона за лечебните растения са включени бялата, алената и петнистата мъртва коприва. В формалната медицина се употребяват цветовете, без чашките, и листата на бялата. Те съдържат флавоноиди, иридоидни глюкозиди, сапонини, слузни субстанции, малко етерично масло.

 Видов екоприва

Тяхното главно деяние е кръвоспиращо и общотонизиращо. В българската национална медицина се ползва за филтриране на кръвта, при кръвоизливи и при инфектиране на дихателните пътища.

Мъртвата коприва има и своите напълно хранителни преимущества. От младите листа и стъбла на бялата, алената и петнистата се вършат супи, салати и пюрета.

Те могат и да се консервират, а коренищата да се употребяват като аспержи. Листата на бялата мъртва коприва пък са ароматни и могат да се употребяват за фалшификация на ястия, а от цветовете се подготвя прелестен чай.

Рецепти с мъртва коприва

Салата с мъртва коприва: 100 г млади стъбла и листа от бяла мъртва коприва се поставят във вряща вода за 1-2 мин., отцеждат се и се нарязват на ситно. Прибавя се 100 г нарязан лук, 50 г кисело мляко или сметана, олио и сол.

Супа от мъртва коприва: 250 г нарязани картофи и 30 г ориз се варят 10-15 мин. Прибавят се 300 г нарязани млади стъбла с листата от алена или петниста мъртва коприва, 100 г лук, 30 г краве масло и сол. Вари се още 5-10 мин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР